matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.1.2022
Zadania
Odp.
3
fabian:
wykaz ze jezeli ciag an i bn jest ciagiem arytmetycznym to ciag cn tez jest arytmetyczny a) cn=2an+3bn
1
OldMiner:
Pokaż, że operator nie jest liniowy:
0
Skiper:
Proszę sprawdzić, w które strony zachodzi implikacja w poniższych wyrażeniach. Implikację/równoważność należy
12
lukas:
Udowodnij że jeżeli suma trzech dowolnych liczb naturalnych jest podzielna przez 6, to suma sześcianów tych liczb jest również podzielna przez 6
1
Kombinator:
W zespole tanecznym jest 5 dziewczynek i 5 chłopców. Tworzymy pary do tańca (dziewczyka, chłopiec). Na ile sposobów można utworzyć:
3
Bartek:
Czy w tym zadaniu wyszedł mi dobry wynik?
8
Kamil360:
Ktoś pomoże w poniższą nierównością. Mnożę przez mianownik i potem podnosze do kwadratu obie strony ale wychodzą skomplikowane obliczenia.
1
Naskar:
Podaj współczynnik przy xy
2
w wyrażeniu (2
√
3
x+4y)
3
1
Pawel:
1
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
(x
3
−8)(8−2x
2
)
+
√
x
3
−x
2
4
Szary człowiek:
Witam, prosiłbym o wytłumaczenie, jak powstają wzory drugi, trzeci i czwarty (i czym jest wielka
4
student:
Gęstość zmienej losowej dana jest wzorem
9
jc:
y'
yy'' − y' y'
y
2
y'
(
)' =
=
= y'
y
y
2
y
2
y'
= y+ C
y
ln|y| = y + Ct
0
Gabry84:
"Na świecie są trzy rodzaje ludzi: ci, którzy rozumieją matematykę, i ci, którzy jej nie rozumieją"
2
Cola:
Na trapezie ABCD opisano okrąg. Podstawy trapezu mają długość: |AB| = 8 oraz |DC| = 4. Poprowadzono styczną do okręgu w punkcie C, która przecięła prostą AB w punkcie E. Wiadomo, że
2
Led:
Niech w
i
oznacza wielkość wydobycia węgla kamiennego (np. w tonach) pewnej kopalni w i−tym dniu kwietnia bieżącego roku. Za pomocą symbolu sumy zapisać wydobycie węgla kamiennego tej
2
Student:
Witajcie, mam problem z takim zadaniem: "Podaj przykład układu równań liniowych, który ma więcej
11
Kck:
Jak mam rozwiązać takiego potwora? Nawet nie wiem jak się za to zabrać a żaden kalkulator na internecie nie chce mi tego policzyć.