Rozwiąż równanie różniczkowe
Edek: y*y''−(y')2=y2*y'
Zacząłem tak i nie wiem co dalej? Ktoś ma pomysł?
y*y''−(y')2−y2*y'
[ y'(x)=u(y(x)); y''(x)=(du/dy)*(dx/dy)=du/dy*u]
F(y,u,u*du/dy)=0
y*u*du/dy−u2−y2*u=0 /:u
y*du/dy−u−y2=0
12 sty 14:54
jc:
| | y' | | yy'' − y' y' | | y2y' | |
( |
| )' = |
| = |
| = y' |
| | y | | y2 | | y2 | |
ln|y| = y + Ct
12 sty 15:59
Edek: Mógłbyś mi to rozjaśnić, jak to wzdrążyć?
12 sty 16:25
Mariusz:
Edek twój pomysł też był dobry
Dostałeś równanie liniowe które mógłbyś rozwiązać np uzmiennianiem stałej
12 sty 16:43
Mariusz:
yu'−u−y
2=0
yu'−u=y
2
yu'−u=0
yu'=u
ln|u|=ln|y|+ln|C|
u=Cy
u(y) = C(y)y
yu' − u=y
2
y(C'(y)y+C(y)) − C(y)y = y
2
C'(y)y
2 + C(y)y − C(y)y = y
2
C'(y)y
2=y
2
C'(y) = 1
C(y)=y
u
s=y
2
u
j = Cy
u(y)=Cy+y
2
y'=Cy+y
2
ln|y|−ln|C
1+y|=C
1t
12 sty 17:06
Edek: Mariusz, właśnie chciałem tym tokiem rozumowania iść, ale nie mam pojęcia jak to rozdzielić tak
aby całka u była po jednej stronie a y po drugiej.
12 sty 17:07
Edek: Dzięki, już biorę się za analize tego!
12 sty 17:08
Mariusz:
jc we wpisie z 12 sty 2022 15:59
jest u ciebie problem z ostatnią linijką
(przejście z przedostatniej do ostatniej linijki jest błędne)
12 sty 17:12
jc: Jasne, że jest błędne.
Tu należy rozpatrzyć dwa przypadki. C=0 i C≠0.
| | y' | | −1 | |
C=0 daje |
| = 1, czyli |
| =t + K |
| | y2 | | y | |
C≠0 daje
ln|y| − ln|y+C| = Ct+K.
12 sty 18:54
Mariusz:
Ja tutaj nie rozważyłem przypadku C=0
ale i tak pokazałem że jego pomysł był dobry i dość schematyczny
12 sty 19:07