Planimetria
Cola: Na trapezie ABCD opisano okrąg. Podstawy trapezu mają długość: |AB| = 8 oraz |DC| = 4.
Poprowadzono styczną do okręgu w punkcie C, która przecięła prostą AB w punkcie E. Wiadomo, że
|CE| = 6√5. Wyznacz promień okręgu opisanego na trapezie ABCD.
Ktoś pomoże?
12 sty 12:16
mat3:
R=2√5
12 sty 12:37
a@b:

1/Trapez jest równoramienny
2/ z tw. o stycznej i siecznej
|BE|*|AE|=|EC|
2
x(8+x)=180 ⇒ x=10
3/ ΔAFC prostokątny i równoramienny to h=6
4/ ΔBOC prostokątny i równoramienny to |BC|=R
√2
i w ΔBFC |BC|=2
√10
zatem R=2
√5
12 sty 13:05