Oblicz całkę nieoznaczoną
Kck: Jak mam rozwiązać takiego potwora? Nawet nie wiem jak się za to zabrać a żaden kalkulator na
internecie nie chce mi tego policzyć.
12 sty 01:17
Maciess: A dobrze przepisane? Jedynka na pewno jest w argumencie logarytmu z licznika?
12 sty 03:00
Kck: Faktycznie. Jedynka jest poza. Czyli powinno to wyglądać tak:
Ale nadal nie wiem jak się za to zabrać
12 sty 06:22
Kck: Podstawiłem lnx − 3 = t i doszedłem do momentu:
I nie wiem jak to dalej rozbić.
12 sty 07:03
I'm back:
A rozbij na ułamki proste
12 sty 07:30
Kck: Właśnie z tym mam problem. Nie potrafię tego rozbić.
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt + 4∫ |
| dt. |
| | t+3 | | t(t+3) | |
Z pierwszego powinno chyba wyjść ln(|t+3|) + C. A co z drugim? Mógłbym chyba jeszcze rozbić na
12 sty 07:58
I'm back:
| 4 | | A | | B | | At+3A+Bt | |
| = |
| + |
| = |
| |
| t(t+3) | | t | | t+3 | | t*(t+3) | |
A+B =0
3B = 4
Stad B=4/3 ; A= − 4/3
12 sty 08:14
I'm back: Poprawka. Na odwrót wyniki A i B
12 sty 08:14
I'm back:
Bo mamy uklad
A + B = 0
3A = 4
12 sty 08:15
Kck: Widziałem już gdzieś tę metodę ale nie do końca rozumiem jak ona działa. Ja otrzymałem:
1 = A*(t+3) + B*t
1 = 3A + 0
A = 1/3
1 = A*0 − 3B
−1/3 = B
Dlaczego wyniki różnią się, która metoda jest poprawna i dlaczego w ten sposób działa?
12 sty 08:34
Kck: Aa, to chyba dlatego że ja wyciągnąłem 4?
12 sty 08:35
Min. Edukacji: Nie dość, że źle przepisze to jeszcze nie umie ułamków! Wróć się do 3 klasy SP😁
12 sty 08:37