matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.9.2010
Zadania
Odp.
6
TOmek :
ostatnie zadnie z którym miałem problem
8
TOmek :
Ciąg a
n
jest arytmetyczny i dla każdej liczby całkowitej dodatniej n zachodzi równość a
n
+a
n+1
=5n−1. Znajdż wzór na wyraz ogólny ciągu a
n
5
aremus:
Rozwiazac rownanie (znalezc pary liczb (a,b)):
6
TOmek :
Znajdź wszystkie liczby dwucyfrowe n takie ,że liczba n, jej podwojona cyfra jedności i jej podwojona cyfra dziesiątek są kolejnymi wyrazami ciągu artymetycznego.
12
TOmek :
Ciąg arytmetyczny a
n
okreslony jest wzorem a
n
=2n−6. Zsumowano 10 kolejnych wyrazów tego ciągu otrzymując liczbę 310. Które wyrazy zsumowano
0
angelam:
7245385090 Jakie powinny być trzy kolejne cyfry?
3
Martyna:
1. suma Liczb 0,(9) i 0,1(2) rowna sie 2. wyrazenie 2√12 minus √27 mozna zapisac w postaci i chce, aby mi ktos to rozpisal, bo nie
3
Martyna:
1. suma Liczb 0,(9) i 0,1(2) rowna sie 2. wyrazenie 2√12 minus √27 mozna zapisac w postaci i chce, aby mi ktos to rozpisal, bo nie
2
tomek :
ZAd 1 Oblicz wyrazenie 5 do potegi 4/3 razy pierwiastek szescienny z 5 do potegi 5 Zad 2 Dana jest liczba a rowna 2 do potegi 3 odjac 4 razy 2 do potegi 1/2 do kwadratu to cale
1
korki:
Wyznaczyc ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji
9
ANIA:
Zad.1 Chcac zapisac liczbę 2/3 w postaci ułamka dziesietnego , zaokraglamy rozwiniecie tego ulamka do 0,1. Blad bezwgledny tego przyblizenia jest rowny
?
0
Sandra:
Prosze pomóżcie mi to rozwiązać
5
BARTEK:
Jesli −1<x<0 , to wyrazenie [x−1]+[x]−[1−x] : −[x] jest równe? Prosze o rozwiazanie z gory dziekuje p.s [] to wartosc bezwzgledna
6
Marcin:
OKRĄG I KOŁO W UKŁADZIE WSPÓŁRZĘDNYCH
35
Sandra:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8cm, a kąt nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy ma miarę 60∧. Oblicz objętość i pole
2
Paweł:
potrzebuję wzoru (a
n
) ciągu określonego za pomocą wzoru redukcyjnego : a
1
=−1 ∧ a
n+1
=
1+a
n
3−a
n
7
Godzio:
Chce się dowiedzieć czy poprawnie rozwiązałem to zadanie:
4
dario:
wyznacz zbiór rozwiazań równania. cos2x−cosx=0 doprowadziłem do takiego równania − cos
4
x+3cos
2
x−cosx−1=0 i nie wiem co dalej: jak podstawie
2
Kamil:
Mógłbyś mi podać jakieś zadanie liczby podzielne przez coś chodzi mi o dwucyfrowe
8
Kamil:
Cześć, mam do was pytanie.... w tym roku zdaje biologie na maturze, ale dodatkowo. Już wyjaśniam o co chodzi, maturę zdałem rok temu, ale potrzebna mi jest biologia. I stąd moje
8
Prorok:
Oblicz x, wiedząc że kolejnymi, początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego sa liczby | 2−2x|,7,|2x+4|. Zapisz wzór ogólny tego ciągu.