Przyblizenia i ulamki
Martyna: 1. suma Liczb 0,(9) i 0,1(2) rowna sie
2. wyrazenie 2√12 minus √27 mozna zapisac w postaci i chce, aby mi ktos to rozpisal, bo nie
kapuje tego odp. jest 2 do potegi jedna druga
3 wrz 20:10
Krzysiek: 1. Czy chodzi o takie rozwiązanie? :
Jeśli mamy liczbę: zero przecinek coś w okresie, to zapisujemy tak jak w przykładach:
itd.
Stąd:
0,1(2) nie jest takie proste. Ale skoro:
| | 2 | | 1 | | 2 | |
0,(2)= |
| to 0,0(2)= |
| * |
| |
| | 9 | | 10 | | 9 | |
a więc:
| | 1 | | 1 | | 2 | | 11 | |
0,1(2) = 0,1 + 0,0(2) = |
| + |
| * |
| = |
| (sprawdź na kalkulatorze!) |
| | 10 | | 10 | | 9 | | 90 | |
| | 101 | |
Więc 0,(9) + 0,1(2) = |
| = 1,1222222222222... |
| | 90 | |
Ale to można było zobaczyć od razu, jeśli powiemy że 0,(9) = 1
3 wrz 20:37
think: 2√12 − √27 = 2√4*3 − √9*3 = 2*2√3 − 3√3 = √3 = 30,5
4 wrz 09:27
Martyna: dziekuje bardzo
4 wrz 09:40