ciągi
TOmek : Ciąg an jest arytmetyczny i dla każdej liczby całkowitej dodatniej n zachodzi równość
an+an+1=5n−1. Znajdż wzór na wyraz ogólny ciągu an
Całkowicie nie wiem jak zacznąc ...
3 wrz 22:58
Godzio: W odpowiedzi jest coś takiego ?
| | 5n + 1,5 | |
an = |
| = 2,5n + 0,75 |
| | 2 | |
3 wrz 23:10
TOmek :
ale już wiem jak to rozwiązac
3 wrz 23:13
3 wrz 23:13
Gustlik: Wzór ogólny ciągu:
an=a1+(n−1)r
an+1=a1+nr
an+an+1=a1+(n−1)r+a1+nr=2a1+nr−r+nr=2a1+2rn−r=2rn+2a1−r
an+an+1=5n−1
Przyrownuję wspólczynniki:
2r=5 /:2
r=2,5
2a1−r=−1
2a1−2,5=−1
2a1=−1+2,5
2a1=1,5 /:2
a1=0,75
Podstawiam do wzoru ogólnego:
an=0,75+(n−1)*2,5
an=0,75+2,5n−2,5
Odp: an=2,5n−1,75
3 wrz 23:13
TOmek : dziekuje piknie
3 wrz 23:17
Eta:
dla n= 1 a
1+a
2= 4 => 2a
1+3r= 4
dla n= 2 a
2+a+3= 9 => 2a
1+3r= 9
rozwiąż ten układ równań i po ptokach ( bez zbędnych "przygotowań"
3 wrz 23:30
Eta:
Znów ten chochlik

( wrrrr)
2a
1 +
r= 4
2a
1 +
3r= 9
teraz ok
3 wrz 23:35