Prosze o pomoc
tomek : ZAd 1 Oblicz wyrazenie 5 do potegi 4/3 razy pierwiastek szescienny z 5 do potegi 5
Zad 2 Dana jest liczba a rowna 2 do potegi 3 odjac 4 razy 2 do potegi 1/2 do kwadratu to cale
wyrazenie . Ktora z podanych wypowiedzi jest falszywa
Odp.A+liczba a jest dzielnikiem liczby 16
OdpB+ liczba a jest podzielna przez 4
OdpC+liczba a jest potega liczby 2
OdpD+Liczba a jest podzielna przez 8
Zad 3 liczba 50 to p procent liczby 80 , wiec Odp. A p jest mniejsze od 70
Odp.B p rowna sie 160
OdpC p rowna sie42,5
Odp D p jest wieksze od 62,5
Prosze o objasnienia, jesli mozna . Bede b. wdzieczny za rozw. owych zadan
3 wrz 20:03
Kejt:
1.
543*3√55=543*553
ar*as=ar+s
3 wrz 20:06
Kejt:
2.
(23−4*212)2
Przekształć to wszystko tak, żeby w podstawie była 2(potęgi) i skorzystaj ze wzorów:
ar*as=ar+s
(am)n=am*n
3 wrz 20:43