ciągi
TOmek : ostatnie zadnie z którym miałem problem
Skończony ciąg arytmetyczny a
n okreslony jest wzorem a
n=2n+3. Suma trzech końcowych wyrazów
tego ciągu jest równa 69. Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu a
n
dobrze myśle?
3 wrz 23:01
Godzio:
a
n − ostatnie
a
n−1 − przed ostatni
a
n−2 − przed przed ostatni

więc trochę zmodyfikuj to
3 wrz 23:06
Bogdan:
an−2 + an−1 + an = 69 ⇒ 2(n − 2) + 3 + 2(n − 1) + 3 + 2n + 3 = 69 ⇒ n = ...
dokończ
3 wrz 23:07
TOmek :
własnie to jest trudne w ciągach.. np masz obliczyć sume
a
1+a
2+,...,+a
12
a
40+a
41+,...,+a
50
to trzeba pierw sie 10 razy zastanowić. Ja juz na to mam własną nazwe
zaburzenie przestrzenne xD
3 wrz 23:10
TOmek : Bogdan zauwazyłem ,ze Ty jesteś mistrzem rozwiązywania zadań w jednej linijce <respect>
3 wrz 23:11
Bogdan:
bo do celu lubię iść najkrótszą drogą
3 wrz 23:18
TOmek : heh, dobra ide spać narq
3 wrz 23:19