ciagi
TOmek : Znajdź wszystkie liczby dwucyfrowe n takie ,że liczba n, jej podwojona cyfra jedności i jej
podwojona cyfra dziesiątek są kolejnymi wyrazami ciągu artymetycznego.
3 wrz 21:45
Krzysiek: no to powiedzmy, że cyfra dziesiątek to x, a jedności to y.
wtedy: n = 10x + y
więc n, 2y , 2x mają tworzyć ciąg arytmetyczny
to jak ten warunek zapisać z własności ciągu arytmetycznego?
3 wrz 22:56
anmario:
10a+b − szukana liczba n, a to cyfra dziesiątek, b jedności
Musi być:
2a−2b=2b−(10a+b)
3b−12a=0
b−4a=0
b=4a
zatem a = 1 lub a=2 powyżej być nie może, bo b musi być cyfrą.
Spróbuj dalej pociągnąć sam.
3 wrz 22:58
Krzysiek: dobra niech 1 osoba tlumaczy bo jak używamy różnych oznaczeń to już kompletnie się zaraz
wszystko popieprzy
3 wrz 23:01
TOmek : trudne zadanko.. nie mój level
3 wrz 23:02
Krzysiek: eeetam
2y musi być średnią 2x i n, czyli:
| | 2x + n | | 2x + 10x + y | | 12x + y | |
2y = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
przekształcamy i dostajemy:
y = 4x
Teraz tylko trzeba wypisać wszystkie takie liczby, np:
dla x=1 wychodzi y=4 , czyli liczba 14 (ciąg: 2 , 8 , 14 zgadza się)
itd
3 wrz 23:06
TOmek : czaje

dziekuje
3 wrz 23:17