tryg
dario: wyznacz zbiór rozwiazań równania. cos2x−cosx=0
doprowadziłem do takiego równania − cos4x+3cos2x−cosx−1=0 i nie wiem co dalej: jak podstawie
t2=cosx to jak to zapisać i czy można liczyć delte
3 wrz 15:22
Godzio: a nie lepiej na początku :
cos2x − cosx = 0
cos2x = cosx
2x = x + k*2π v 2x = −x + k*2π
| | 2 | |
x = k * 2π v x = k * |
| π |
| | 3 | |
3 wrz 15:24
Godzio: a tak jak ty chcesz
cos2x − sin2x − cosx = 0
cos2x − (1 − cos2x) − cosx = 0
2cos2x − cosx − 1 = 0 −−−− t = cosx, t∊<−1,1>
2t2 − t − 1 = 0
liczysz deltę pierwiastki i rozwiązujesz
3 wrz 15:26
dario: już wiem co zrobiłem żle i dlaczego mi tak wyszło. pojołem
3 wrz 15:32
AS:
Skorzystaj z wzoru
| | α+β | | α−β | |
cosα − cosβ = −2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 wrz 15:51