wartosc bezwzgledna
BARTEK: Jesli −1<x<0 , to wyrazenie [x−1]+[x]−[1−x] : −[x] jest równe?
Prosze o rozwiazanie z gory dziekuje p.s [] to wartosc bezwzgledna
3 wrz 19:13
Eta:
=
−1
3 wrz 19:17
think: hmm a ja proszę o zapisanie nawiasów bo nie wiem czy licznik to |1−x| czy, też całe to
wyrażenie a może jeszcze jakoś inaczej...
3 wrz 19:24
think: lub inaczej, dla x ∊ (−1,0) można odpowiednio przekształcić wartości bezwzględne:
|x − 1| = −x + 1
|x| = −x
|1 − x| = 1 − x
także możesz sam policzyć.
3 wrz 19:27
BARTEK: [x−1]+[x]−[1−x] to licznik a −[x] to mianownik prosze o podanie pelnego rozw., bo akurat tego
nie rozumiem Pzdr.
3 wrz 19:27
BARTEK: o dziekuje slicznie
3 wrz 19:28