Przyblizenia i ulamki
Martyna: 1. suma Liczb 0,(9) i 0,1(2) rowna sie
2. wyrazenie 2√12 minus √27 mozna zapisac w postaci i chce, aby mi ktos to rozpisal, bo nie
kapuje tego odp. jest 2 do potegi jedna druga
3 wrz 20:10
Kejt:
2.
2
√12−
√27
musisz wyłączyć liczbę przed pierwiastek, powinna w obydwu przypadkach zostać Ci pod
pierwiastkiem 3. Wtedy będzie można wykonywać na tym działania.
odp. chyba 3
12 nie dwa
3 wrz 20:16
Gustlik: ad 1)
0,(9)=1

!
Zamieniasz ułamki okresowe na zwykłe:
x=0,99999... /*10
10x=9,99999...
−x=−0,99999...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x=9 /:9 (to, co po przecinku się redukuje)
x=1
y=0,1(2)
x+y=1,1(2).
ad 2) Wyłączasz czynniki przed pierwiastek, rozbijając liczbę podpierwiastkową tak, aby jeden z
czynników miał pierwiastek całkowity:
2
√12−
√27=2
√4*3−
√9*3=2*2
√3−3
√3=4
√3−3
√3=
√3=3
12
A więc masz złą odpowiedż.
3 wrz 23:23
robinka:
0,(9)=1
x=0,122222...../*10
10x=1,222222.../*10
100x=12,222222222....
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −
90x=11 /:90
| | 11 | | 11 | |
0,(9)+0,1(2)=1+ |
| =1 |
| |
| | 90 | | 90 | |
3 wrz 23:29