Wyznacz współrzędne środka i okręgu danego równaniem:
Marcin: OKRĄG I KOŁO W UKŁADZIE WSPÓŁRZĘDNYCH
x2 + y2 − x − 0,5y − 5916 = 0
x2 + y2 − 2√3y − 6 = 0
x2 + y2 − 2√2x + 4√2y + 6 = 0
3 wrz 18:37
Eta:
To równanie okregu w postaci ogólnej:
x
2 +y
2 −2ax −2by +c= 0 , S( a,b) , r >0 , r
2= a
2+b
2 −c
ostatni przykład
x
2+y
2 −2
√2x +4
√2 y +6=0
−2a= −2
√2 => a=
√2
−2b= 4
√2 => b= −2
√2
c= 6
to
S( √2, −2√2) , r
2= (
√2)
2 + ( −2
√2)
2 −6 = 2 +8 −6= 4 =>
r= 2
Pozostałe oblicz podobnie .........
3 wrz 18:45
Eta:
2/ sposób
za pomocą "zwijania" do wzoru kwadratu sumy lub kwadratu różnicy dwu wyrażeń
x2 −2√2 x + (√2)2 − (
√2)
2 +
y2 +4√2y + (2√2)2 − ( 2
√2)
2 +6=0
( x −
√2)
2 + (y+2
√2)
2 − 2 −8 +6=0
( x −
√2)
2 + ( y+2
√2)
2= 4
S( √2, −2√2) , r= 2
3 wrz 18:53
Eta:
W/g mnie z 1/ sposobu liczy się szybcjej
2)
x
2 +y
2 −2
√3y − 6=0
−2a = 0 ( bo wyrazu z x−em nie ma)
to
a=0
−2b= −2
√3 =>
b= √3
S( 0,
√3) , r
2 = a
2+b
2−c = 0 +3 +6= 9 => r= 3
1) policz już naprawdę samodzielnie, to nic trudnego ..... jak sam widzisz

Napisz co otrzymałeś, to sprawdzę
3 wrz 19:09
Gustlik: Sposób Ety, troszkę zmodyfikowany − SĄ NA TO WZORY:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C>0
| | 59 | |
x2 + y2 − x − 0,5y − |
| = 0
|
| | 16 | |
r=
√(12)2+(14)2−(−5916)=
√14+116+5916
r=
√416+6016=
√6416=
√4=2
3 wrz 23:34
Eta:
Gustlik 
Jaki "zmodyfikowany" ?
Uzasadniam :
z równania okręgu w postasi kanonicznej ( środkowej)
( x−a)
2 + (y−b)
2= r
2 S(a,b) , r >0
x
2−2ax +a
2 +y
2−2by +b
2 −r
2= 0
x
2+y
2−2ax −2by +a
2+b
2 −r
2=0 a
2+b
2 −r
2= c => r
2= a
2+b
2 −c
dla a
2+b
2 −c >0
x2 +y2 −2ax −2by+c=0 −−−− to postać ogólna równania okręgu
3 wrz 23:44
Gustlik: Zgadza się, tylko dla uproszczenia zapisu ja podaję to równanie w postaci:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
Wtedy widać, że A, B i C są współczynnikami tego równania i porównując z Twoją postacią
wychodzą wzory:
r=
√a2+b2−C >0
Nie trzeba wtedy za każdym razem rozwiązywać równań, tylko podstawić do gotowego wzoru.
Pozdrawiam.
4 wrz 14:52