PRO blem
TOmek : Ciąg arytmetyczny a
n okreslony jest wzorem a
n=2n−6. Zsumowano 10 kolejnych wyrazów tego
ciągu otrzymując liczbę 310. Które wyrazy zsumowano
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
myślałem ,ze można to jakos zapisać tak:
| | n+10+2n−6 | |
310= |
| * i tu nie wiem czy jak napisze 10 −> czy to określa 10 początkowych |
| | 2 | |
wyrazów czy ogolnie ,ze dziesiec ale nie początkowych

?
| | n+10+2n−6 | |
310= |
| *n+10 taki mam pomysl  help |
| | 2 | |
3 wrz 21:28
TOmek : Jak Wy nie wiecie to ja chyba zostawie juz te ciągi

xD
3 wrz 22:26
Krzysiek: | | pierwszy + ostatni | |
suma = |
| *ilość |
| | 2 | |
czyli na pewno mnożymy przez 10. Ale w liczniku powinna być suma n−tego i (n+10)−tego wyrazu!
3 wrz 22:33
TOmek : a
n+10=2(n+10)−6=2n+20−6=2n+14
| | n+10+2n+14 | |
310= |
| * 10 tak? |
| | 2 | |
3 wrz 22:38
Krzysiek: No tak, an+10 jest w porządku. To ten ostatni.
A ten pierwszy? − To po prostu an bo sumujesz:
an + an+1 + an+2 + an+3 + ...
[ łups... pomyłka, skoro ich ma być 10 to ostatni będzie an+9 ]
... + an+8 + an+9
3 wrz 22:44
TOmek : a){n+9}=2(n+9)−6=2n+18−6=2n+12
| | 2n−6+2n+12 | |
310= |
| * 10 ta? |
| | 2 | |
3 wrz 22:47
Krzysiek: ta!
3 wrz 22:50
Godzio:
wyraz początkowy: a
n
wyraz końcowy: a
n + 9
liczba wyrazów: 10
| | an + an+9 | |
S = |
| * 10 = 310 |
| | 2 | |
| 2n − 6 + 2n + 18 − 6 | |
| = 31 |
| 2 | |
2n + 3 =31
2n = 28
n = 14
sprawdzenie:
a
14 = 28 − 6 = 22
a
23 = 46 − 6 = 40
| | 22 + 40 | | 62 | |
S = |
| * 10 = |
| * 10 = 31 * 10 = 310 |
| | 2 | | 2 | |
Czyli odp: zsumowano wyrazy od 14 do 23
sprawdzenie:
3 wrz 22:51
TOmek : 310=(2n−6+2n+12) * 5
310=10n−30+10n+60
280=20n
n=14
a14,a15,...,a23 gitara wyszło odp. sie zgadza, pomozesz w tym 2 temacie?
3 wrz 22:51
Krzysiek: ja? ok
3 wrz 22:53
TOmek : Godzio \o/
3 wrz 22:55
Bogdan:
a
k + a
k+1 + a
k+2 + ... + a
k+9 = 310, to jest suma 10 składników.
a
k = 2k − 6, a
k+9 = 2*(k + 9) − 6 = 2k + 12
| | 1 | |
310 = |
| * 10 * (2k − 6 + 2k + 12) ⇒ 310 = 5 * (4k + 6) ⇒ 310 = 20k + 30 |
| | 2 | |
k = 14, a
14 = 2*14 − 6 = 22, a
14+9 = a
23 = 2*23 − 6 = 40.
Zsumowano wyrazy: a
14 + a
15 + ... + a
23 = 22 + 24 + ... + 40 = 310
3 wrz 22:56
Godzio:
3 wrz 22:57