Pytanie
Godzio:
Chce się dowiedzieć czy poprawnie rozwiązałem to zadanie:
skorzystam z nierówności:
x
2 + y
2 + z
2 ≥ xy + xz + yz
Udowodnić, ze dla dowolnych dodatnich a, b, c zachodzi nierówność
| ab | | bc | | ca | |
| + |
| + |
| ≥ a + b + c / * abc |
| c | | a | | b | |
a
2b
2 + b
2c
2 + a
2c
2 ≥ a
2bc + ab
2c + abc
2
a
2b
2 + b
2c
2 + a
2c
2 ≥ ab*ac + ab*bc + ac*bc
w = ab, v = bc, u = ac
w
2 + v
2 + u
2 ≥ wu + wv + uv c.n.d.
i tutaj pytanie czy dalej musze muszę udowodnić to że to jest prawda czy mogę to tak zostawić?
3 wrz 15:46
Svanar: wypadało by udowodnić dalej... tzn ta ostatnia nierówność żeby była jasność, bo nie jest ona
dana w żadnych tablicach
3 wrz 17:55
Eta:
Jest ok

zamiast stosować podstawienie w= ab v= bc u= ac
mogłeś( dla jasności) poprostu zastosować
x= ab, y = bc, z= ac
wtedy:
x
2+y
2 +z
2 ≥ xy + xz +zy
A tę nierówność ( skoro na nią się powołujesz) myślę,że potrafisz udowodnić?
3 wrz 18:34
Godzio: No to w takim razie dokończenie
w2 + v2 + u2 ≥ wu + wv + uv /*2
w2 − 2wv + v2 + w2 − 2wu + u2 + v2 − 2vu + u2 ≥ 0
(w − v)2 + (w − u)2 + (v − u)2 ≥ 0 c.n.d.
3 wrz 18:37
Godzio:
3 wrz 18:38
Eta:
3 wrz 18:38
think:
3 wrz 19:48
think: dobra robię sobie dziś wolne

tak się najadłam, że myśleć nie potrafię
3 wrz 19:58
Vax: W symetrycznych jednorodnych nierównościach najczęściej da się skorzystać z am−gm, w naszym
przypadku wystarczy zauważyć, że:
ab/c+ca/b2 ≥ a
Dodając tą i 2 analogiczne nierówności otrzymujemy tezę.
Pozdrawiam.
15 kwi 19:14