matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.8.2011
Zadania
Odp.
0
Fils3:
Posiadając dziesięć planetoid w kosmosie i mnożąc je przez zero układów gwiezdnych, ile otrzymamy planetoid w kosmosie? Proszę mieć na względzie iż planetoidy fizycznie nie znikną,
0
Fils3:
Na imprezie z wyrzutni wyrzucanych jest do góry 10 cukierków które są rozdzielane pomiędzy sprawiedliwych gości, lecz wszyscy wyszli przedwcześnie i pozostało 0 osób. Ile zostanie
4
monius:
mam jeszcze podobne do poprzedniego ale teraz moze cos z wysokoscia by sie dalo zrobic? W trójkąt ABC wpisujemy trójkąt DEF tak, że punkt D należy do boku AB, punkt E należy do boku
2
tn:
witam. Ile potrzeba punktów aby dostać się na informatykę na jakiejś uczelni, co wiecie napiszcie
3
Patryk:
x
4
−3x
3
+x−3 po rozlozeniu
5
Patryk:
wyznacz współczynniki p i q wielomianu w(x)=x
3
+px
2
−4x+q jesli w(−1)=4 w(0)=3
3
marcin:
Dwa identyczne ciała rzucono pionowo do góry z prędkością początkową v0 w odstępie czasu Δt jedno po drugim. Na jakiej wysokości spotkają się te ciała?
8
TOmek:
Dzisiaj znalazłem taki wzorek
1
pake:
do klasy wchodzi grupa uczniów składająca się z 5 dziewczynek i 4 chłopców. Pierwsze wchodzą dziewczynki, a za nimi chłopcy. Liczba wszystkich możliwych sposobów takiego wejścia uczniów
1
pake:
srebrny naszyjnik kosztował tydzień temu 132zł, ale jego cena wzrosła o 33zł. O ile procent zdrożał naszyjnik?
3
TOmek:
Ciekawe zadanie z ciągów/logarytmów dla chętnych.
1
Julietka:
Rzeka Wisła ma długość 1047km a) zaokrąglij tę wielkość do pełnych setek km
1
Julietka:
Rzeka Wisła ma długość 1047km a) zaokrąglij tę wielkość do pełnych setek km
2
TOmek:
Przekątna AC trapezu ABCD jest prostopadła do ramienia i zawiera się w dwusiecznej kąta BAD. Wyznacz stosunek pól trójkątów ABC i ACD.
1
Pablo:
2
narysuj wykres i wypisz dziedzinę funkcji y=
x−3
1
Misiek:
Funkcja f określona wzorem f(x)=x
3
+7. Wykres funkcji g powstaje z wykresu funckji f po przesunięciu jej o jedną jednostkę w prawo wzdłuż osi OX. Punkt P=(−1,
a+2
2
) należy do
2
całeczki:
0
dx
∫
x
2
+4
−
∞
5
marcin:
Ciało rusza ze spoczynku ze stałym przyspieszeniem. Przebywa drogę s w czasie T. Jak wyrazić prędkość chwilową w czasie T przez s i T ?
0
luk:
roznobocznych
4
luk:
Ile istnieje trojkatow rownobocznych zbudowanych z odcinkow o długosciach 5, 6, 7, 8, 9?
1
Łukasz:
1. Znaleźć wszystkie liczby pierwsze p takie, że 2p−3 jest kwadratem liczby naturalnej 2. Znaleźć wszystkie liczby pierwsze p takie, że 2p+1 jest sześcianem liczby naturalnej
21
TPB:
Mam wykazać, że (2
n
)!>2
n!
dla n≥2
3
zadanie:
jezeli licznik ulamka zmniejszymy o 5, a mianownik o 2, to otrzymamy odwrotnosc liczby 2,5. znajdz ten ulamek.
1
Przemek:
Oblicz ile m siatki trzeba na ogrodzenie działki w kształcie trapezu równoramiennego o podstawach 18m, 12m, i wysokości 40 dm
6
monius:
w trojkat rownoboczny ABC wpisujemy trojkat DEF tak ze punkt D nalezy do boku AB, punkt E nalezy do boku BC, punkt F nalezy do boku CA i AD=BE=CF. dla jakiego polozenia punktu D, na
2
Ananana:
Ile wynosi x na przedstawionym rysunku : jest trójkat prostąkątny a = 4√3 b=x c= 8. wiem, ze posługujemy się pitagorasem, ale nie wiem