procenty
pake: srebrny naszyjnik kosztował tydzień temu 132zł, ale jego cena wzrosła o 33zł. O ile procent
zdrożał naszyjnik?
3 sie 18:45
Nie jestem mądry:
132 − 100%
165 − x%
x= 125%
Odp. 25%
3 sie 18:49
pomagacz:
może jak to policzyć pokażę jeszcze:
132 → 100%
132 + 33 = 165 → x(%)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 165 * 100 | | 16500 | |
x(%) = |
| = |
| = 125(%) |
| | 132 | | 132 | |
cena po podwyżce to 125% ceny przed podwyżką, czyli jak napisał @Nie jestem mądry:
125% − 100% = 25%
Odp. Naszyjnik zdrożał o 25%.
4 sie 09:27
ICSP: Sposób liczenia o ile coś podrożało który jest uznawany w szkołach to:
| cena po podwyżce − cena przed podwyżką | |
| * 100% |
| cena przed podwyżką | |
| 165 − 132 | |
| * 100% = 25% |
| 132 | |
4 sie 12:44
Basia:
przecież macie w zadaniu podane, że podrożało o 33 zł
132 100%
33 x%
i koniec zabawy
do czego Wam tu cena po podwyżce potrzebna ?
5 sie 04:46