.
marcin: Dwa identyczne ciała rzucono pionowo do góry z prędkością początkową v0 w odstępie czasu Δt
jedno po drugim. Na jakiej wysokości spotkają się te ciała?
3 sie 20:19
Trivial:
Zajmiemy się analizą ruchu tylko w kierunku pionowym (oznaczenie: y).
Wzór na trajektorię lotu ciała jest:
Dla pierwszego ciała mamy:
Dla drugiego ciała mamy:
| | 1 | |
y2 = v0(t1+Δt) − |
| g(t1+Δt)2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
y2 = v0t1 + v0Δt − |
| g(t12 + 2t1Δt + (Δt)2) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y2 = [v0t1 − |
| gt12] + v0Δt − |
| g(2t1Δt + (Δt)2) |
| | 2 | | 2 | |
Przyrównując do y
1 otrzymamy:
| | 1 | |
y2 = [y1] + v0Δt − |
| g(2t1Δt + (Δt)2). |
| | 2 | |
Gdy ciała się spotkają, będą na tej samej wysokości, czyli:
y
1 = y
2
| | 1 | |
y1 = y1 + v0Δt − |
| g(2t1Δt + (Δt)2) |
| | 2 | |
| 1 | |
| g(2t1Δt + (Δt)2) = v0Δt |
| 2 | |
Rozwiązując ze względu na t
1:
Wstawiamy teraz do równania na y
1 (szukana wysokość) i otrzymujemy:
| | v0 | | Δt | | 1 | | v0 | | Δt | |
h = v0( |
| − |
| ) − |
| g[ |
| − |
| ]2 = |
| | g | | 2 | | 2 | | g | | 2 | |
| | v02 | | v0Δt | | 1 | | v02 | | v0Δt | | (Δt)2 | |
= |
| − |
| − |
| g( |
| − |
| + |
| ) = |
| | g | | 2 | | 2 | | g2 | | g | | 4 | |
| | 2v02 | | v0Δt | | v02 | | v0Δt | | (Δt)2g | |
= |
| − |
| − |
| + |
| − |
| = |
| | 2g | | 2 | | 2g | | 2 | | 8 | |
3 sie 22:15
Trivial:
Właściwie to na samym początku jest błąd.
3 sie 22:27
Trivial:
Zamiast t
1 + Δt wszędzie powinno być t
1 − Δt... Jako, że nie chce mi się wyprowadzać tego
wszystkiego od nowa, zrobię innym sposobem (możliwie prostszym).
Gdy ciało pierwsze osiąga h
max ma prędkość chwilową równą 0, czyli:
v = v
0 − gt, czyli:
0 = v
0 − gt
max
Jest to czas, gdy ciało pierwsze osiągnęło maksymalną wysokość. Ciało drugie osiągnie tą samą
wysokość maksymalną po Δt czasu. W tym czasie pierwsze ciało już opada. Oba ciała będą na
takiej samej wysokości, gdy do t
max dodamy pół czasu Δt, czyli:
| | 1 | | v0 | | Δt | |
t0 = tmax + |
| Δt = |
| + |
| (porównaj wyprowadzenie wyżej). |
| | 2 | | g | | 2 | |
Mając czas, policzymy już łatwo wysokość:
| | 1 | | v0 | | Δt | | 1 | | v0 | | Δt | |
h = v0t0 − |
| gt02 = v0( |
| + |
| ) − |
| g( |
| + |
| )2 = |
| | 2 | | g | | 2 | | 2 | | g | | 2 | |
| | v02 | | (Δt)2g | |
= ... (patrz post wyżej) ... = |
| − |
| . |
| | 2g | | 8 | |
3 sie 22:38
bart: jak ja nienawidze zadan bez zadnych danych liczbowych
4 sie 16:51