matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.6.2019
Zadania
Odp.
0
michau:
Obliczyć odległość punktu (5,4,3) od prostej ( x − 1 ) / 2 = ( y+2 ) /3 = ( z − 4 ) /6.
2
Proszę:
Oblicz całkę ∫x
2
sin
2
xdx
1
michau:
Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt (1,2,3) i równoległej do prostej (x − 1 ) / 2 = ( y − 3 ) / 4 = (z−5) / 6
6
kers02:
sinxsin2x
∫
Może ktoś pomóc?
cos2x
4
xoxo:
Wykaż, stosując Zasadę Szufladkową Dirichleta, że wśród dowolnych 5 liczb całkowitych dodatnich zawsze istnieją 3 takie, których suma dzieli się przez 3.
0
amator:
Czy ktoś by był w stanie wyjaśnić dość prostym językiem na czym polega minimalizacja funkcji? Np. dla takiej funkcji y = x − z.
1
Agata:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwsza i ostatnia karta w talii złożonej z 52 kart jest asem?
1
sssss:
Niech P(B|A)=1/4, P(B|A’)=1/3, P(A)= 2/5. Jaka jest wartość P(A|B)? Dzieki z góry
2
study9:
obliczyć całkę
cosz
∫
−
∞
∞
z
2
+1
1
Agata:
Rzucono 6 razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo trzykrotnego wyrzucenia pięciu oczek ?
2
Michał :):
Dobry wieczór
Hej robię sobie zadanka w ramach przygotowywania się na kolosa... No i mam przykład niby prosty
0
kasia:
U⊂V, gdzie U i V to podprzestrzenie. To czy V|U to jest różnica tych przestrzeni? (Np w. Tw O oddzielaniu )
0
Kuba:
Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na przedziale [10, 15]. Wyznacz funkcję gęstości, dystrybuantę i parametry tego rozkładu. Przedstaw graficznie funkcję gęstości i dystrybuantę.
3
matma:
Sprawdzenie czy funkcja jest różniczkowalna. Cześć, chciałbym się dowiedzieć czy moja funkcja jest różniczkowalna:
0
kdfr9:
Niech
0
uczen09:
Niech C będzie górną połową okręgu z |z|=R dla R>1. Pokazać, że dla każdego z leżącego na C zachodzi:
1
PJ:
. Niech R będzie relacją określoną na zbiorze uporządkowanych par liczb naturalnych dodatnich taką, że ((a, b), (c, d)) należy do R wtedy i tylko wtedy, gdy ad = bc.
1
PJ:
Dziesięciu gości pewnego przyjęcia położyło na stole 10 swoich kapeluszy. Następnie każdej osobie losowo przydzielono jeden.
1
PJ:
W loterii jest 100 losów, w tym 4 wygrywające. Losy wygrywające są równorzędne. 25 osób kupiło po 4 losy.
5
Julia:
Wytłumaczy mi ktoś co tu zrobić? Wykonaj działania i podaj założenia
1
Julia:
Hej mam dwa zadania i jedno rozwiązałam tylko nie wiem czy dobrze, a w drugim nie wiem od czego zacząć
0
eta:
Wyznaczyć M(φ) w danych bazach: φ∊L(R
3
,R
2
)
2
Jaskier:
Ma ktoś może pomysł jak sb z tym poradzić ? 9
9
9
≡? (mod 100)
0
Ola:
Jaki ma rozkład wariancja z próby prostej z rozkładu normalnego ?
6
Łukasz:
1+
√
3
Czy istnieje taki kąt ostry dla którego ctgα=
3−
√
3
2
Ola:
Jaki ma rozkład wariacja z próby prostej z rozkładu normalnego ?
35
Kuba:
Cześć.
1
abdad:
Rownania różniczkowe
4
maj2019:
Drabina musi być oparta o ścianę o kącie 70 stopni względem podłoża by stać stabilnie oraz wystawać co najmniej 75 cm ponad powierzchnię nad którą prowadzi. Czy 4m drabina jest
11
Jan:
Witam. Rozwiązuje zadania z całek podwójnych (wyznaczanie pola powierzchni na płaszczyźnie). Mam problem z takim zadankiem: