matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
study9:
obliczyć całkę
cosz
∫
−
∞
∞
z
2
+1
3 cze 20:47
Adamm:
korzystamy ze wzoru
P(x)
P(z)
∫
−
∞
∞
e
iax
dx = 2πi ∑
Im(z)>0
Res(
e
iaz
)
Q(x)
Q(z)
gdzie (dim P) + 1 ≤ dim Q oraz a>0
e
iz
całka = 2π Re(i*Res(
; z = i))
z
2
+1
e
iz
e
iz
1
Res(
; z = i) =
|
z = i
=
z
2
+1
(z
2
+1)'
2ie
bo i jest prostą osobliwością z
2
+1 skąd
π
całka =
2e
4 cze 00:05
Adamm:
π
całka =
oczywiście
e
4 cze 00:06