Wykaż, stosując Zasadę Szufladkową Dirichleta
xoxo: Wykaż, stosując Zasadę Szufladkową Dirichleta, że wśród dowolnych 5 liczb całkowitych dodatnich
zawsze istnieją 3 takie, których suma dzieli się przez 3.
3 cze 22:07
Adamm:
0+0+0 = 0
1+1+1 = 3
2+2+2 = 6
0+1+2 = 3
załóżmy że liczba liczb podzielnych przez 0, 1, 2 jest ≤2
wtedy z zasady Dirichleta liczba ta musi być ≥1 dla 0, 1, 2
ale wtedy zachodzi trzeci przypadek
3 cze 22:45
wredulus_pospolitus:
"załóżmy że liczba liczb podzielnych przez 0 [..]"

Hęęęę
3 cze 23:22
Adamm:
dających resztę z dzielenia przez 3 odpowiednio 0, 1, 2
3 cze 23:27
wredulus_pospolitus:
3 cze 23:27