PROSZĘ O ROZWIĄZANIE
PJ: Dziesięciu gości pewnego przyjęcia położyło na stole 10 swoich kapeluszy. Następnie każdej
osobie losowo przydzielono jeden.
Ile jest wyników takiego losowania, w którym żadna osoba nie otrzymała swojego kapelusza?
3 cze 18:28
Mila:
Nieporządki.
| | (−1)i | |
!n=n!*∑(i=0 do n) |
| |
| | i! | |
n=10
| | (−1)0 | | (−1)1 | | (−1)2 | | (−1)3 | | (−1)4 | | (−1)5 | |
!10=10!*( |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | 0! | | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | | 5! | |
| | (−1)6 | | (−1)7 | | (−1)8 | | (−1)9 | | (−1)10 | |
+ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ) |
| | 6! | | 7! | | 8! | | 9! | | 10! | |
=... licz
3 cze 19:03