całka trygonometryczna
kers02: | | sinxsin2x | |
∫ |
| Może ktoś pomóc? |
| | cos2x | |
3 cze 22:32
3 cze 22:36
jc: | | 1 | | 1 | | 1+√2 s | |
= − s + ∫ |
| ds = −s + |
| ln |
| |
| | 1−2s2 | | 2 | | 1−√2 s | |
3 cze 22:39
jc: | | 1 | | 1+√2 s | |
mały błąd = −s + |
| ln |
| |
| | 2√2 | | 1−√2 s | |
3 cze 22:40
kers02: czym jest s?
3 cze 23:15
wredulus_pospolitus:
na samym początku jc napisał podstawienie: s = sinx
3 cze 23:18
wredulus_pospolitus:
więc po kolei:
1) sin(2x) = 2sinxcosx
2) cos2x = 1 − 2sin
2x
s = sinx
ds = cosx dx
| | sinx*sin(2x) | | 2sin2x*cosx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = // podstawienie // = |
| | cos(2x) | | 1 − 2sin2x | |
3 cze 23:19