Nierówności i równania
Julia: Hej mam dwa zadania i jedno rozwiązałam tylko nie wiem czy dobrze, a w drugim nie wiem od czego
zacząć
x ≤ 2x−6
x−2x ≤ −6
−x ≤ −6 /(−1)
x ≥ 6
b) i to nie wiem od czego zacząć
ford:
a) niestety masz niepełne rozwiązanie...
w nierównościach (zazwyczaj) trzeba mnożyć stronami przez kwadrat mianownika, aby mieć pewność
że mnożysz stronami przez wyrażenie dodatnie
(x−3) czasami jest dodatnie, czasami jest ujemne, nie wiadomo czy zmienić znak nierówności czy
nie
x(x−3) ≤ 2(x−3)
2
x
2−3x ≤ 2(x
2−6x+9)
x
2−3x ≤ 2x
2−12x+18
x
2−3x−2x
2+12x−18 ≤ 0
−x
2+9x−18 ≤ 0
a=−1, b=9, c=−18
Δ=9
2−4*(−1)*(−18) = 81−72 = 9
√Δ = 3
x ∊ (−
∞,3) ∪ <6,+
∞)
b) zaczynasz od wyznaczenia dziedziny (mianowniki różne od zera):
x−1≠0 i 2x+3≠0
| | a | | c | |
potem korzystasz z własności że jeśli |
| = |
| , to a*d = b*c (czyli "mnożysz na krzyż"): |
| | b | | d | |
(2x−3)*(2x+3) = (x−1)*(x−1)
4x
2 − 9 = x
2 − 2x + 1
3x
2+2x−10 = 0
Δ = 2
2−4*3*(−10) = 4+120 = 124
√Δ =
√124
Uwaga! Gdyby (załóżmy) w b) wyszło że np. x
1 = 6 oraz x
2 = 1 to trzeba napisać wyraźnie że
x
2 = 1 nie należy do dziedziny (ze względu na napis x≠1 który otrzymaliśmy na początku)