Trygonometria
Łukasz: | | 1+√3 | |
Czy istnieje taki kąt ostry dla którego ctgα= |
| |
| | 3−√3 | |
3 cze 15:44
jc: Obawiam się, że to nie wiadomo co. Mamy jednak coś podobnego:
| | 1−1/√3 | | √3−1 | |
tg 15o=tg(45o − 30o)= |
| = |
| |
| | 1+1/√3 | | √3+1 | |
3 cze 15:57
Mila:
| | π | | 1+√3 | |
ctgα∊(0,∞) dla x∊(0, |
| ), zatem istnieje, bo |
| >0 |
| | 2 | | 3−√3 | |
3 cze 16:03
jc: A dlaczego miałoby nie istnieć? To około 25 stopni.
3 cze 16:06
Łukasz: Zwykle w tego typu zadaniach miałem dwie funkcje trygonometryczne i łatwo dało się zweryfikować
czy dany kąt istnieje.
A tu mam zagwozdkę.Teoretycznie właśnie powinien istnieć jak się na siłę policzy.
3 cze 16:10
jc: Możesz skonstruować taki kąt. Wystarczy narysować odpowiedni trójkąt.
Jak się da narysować, to pewnie istnieje?
3 cze 16:24
Łukasz: Dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedź wydawała mi się zbyt prosta i myślałem,
że to jeszcze trzeba było udowadniać w jakiś skomplikowany sposób. A to banał był
3 cze 16:25