Całki podwójne
Jan: Witam. Rozwiązuje zadania z całek podwójnych (wyznaczanie pola powierzchni na płaszczyźnie).
Mam problem z takim zadankiem:
∫∫
yx dxdy
D: y =
1x , y=
3x, y = 2x, y = 4x
Narysowałem to sobie na płaszczyźnie:
http://prntscr.com/nww6ik
I teraz mam problem jak to całkować

Na piechotę będzie to bardzo dużo liczenia. Na zajęciach
podchodziliśmy do tego typu problemu zamieniając zmienne (aczkolwiek nie rozumiem tej metody).
Dodam, że wyznaczyłem punkty przecięcia funkcji:
1x = 2x ==> x= +/−
√12
3x = 2x ==> x= +/−
√32
4x =
1x ==> x = +/−
√14
4x =
3x ==> x = +/−
√34
Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki
3 cze 10:15
jc: Rysunek sugeruje taki opis obszaru, ale to powinno być w treści zadania:
1 ≤ xy ≤ 3
0 ≤ x ≤ y ≤ 2x lub 2x ≤ y ≤ x ≤ 0
3 cze 10:41
jc:
s=y/x
t=xy
x=
√t/s
y=
√st
| | 1 | |
|Jakobian| = |
| sprawdź! |
| | 2s | |
1 ≤ s ≤ 2
1 ≤t ≤ 3
| | ds | |
całka = ∫12 ds ∫13 s |
| = 1 |
| | 2s | |
3 cze 10:51
jc: Pomnóż wynik przez 2 (to był tylko jeden z dwóch obszarów).
3 cze 10:58
Jan: Wynik się zgadza więc pewnie całość jest dobrze. Nie rozumiem niestety skąd wyznaczone s oraz
t. A potem x oraz y
3 cze 11:03
jc: Czy miałeś zamianę zmiennych w całce wielokrotnej?
3 cze 11:04
Jan: Nie wiem czy o to chodzi ale miałem zapisany wzór : ∫∫f(x,y)dxdy = ∫∫f(φ(u,v), ξ(u,v)) |J| dudv
Ale nie umiem go wykorzystać
3 cze 11:10
jc: Tak.
x=φ(u,v)
y=ξ(u,v)
Funkcje φ, ξ dobrałem tak, aby obszar był obrazem prostokąta.
x=√u/v
y=√uv
Mamy xy=u, y/x=v, a wiemy, że 1≤xy≤3, 1≤y/x≤2,
czyli interesujący jest obrazem prostokąta: 1≤u≤3, 1≤v≤3.
Zastosuj zacytowany przez siebie wzór.
(dla uproszczenia rozważam tylko obszar w pierwszej ćwiartce, potem wynik wystarczy
pomnożyć przez 2).
3 cze 11:17
Jan: Hmm a czy mógłbyś jeszcze przybliżyć mi przedziały 1≤xy≤3, 1≤y/x≤2 . Bo odczytałeś je z
wykresu ale niezbyt je widzę
3 cze 11:20
jc: Z wykresy odczytałem obszary, sam przecież narysowałeś wykres, więc pewnie
odpowiednie nierówności były w treści zadania.
1 ≤ xy ≤ 3
0 ≤ x ≤ y ≤ 2x lub 2x ≤ y ≤ x ≤ 0
3 cze 11:23
Jan: W treści zadania był podany wyłącznie obszar D zadany 4 funkcjami. I to je naszkicowalem
3 cze 11:51
jc: Skąd widziałeś, które obszary wybrać?
3 cze 15:59