matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.6.2015
Zadania
Odp.
3
Kasia:
Proszę o pomoc.
27
Marcin:
Rozwiązać równania różniczkowe jednorodne
10
hania:
:::rysunek::: Boki dużego prostokąta to 8 i 4. Przekątna wynosi 4√5, a promień okręgu to 4. Ile wynosi pole
9
qaz:
Układ równań:
20
Kamilyoo:
a)
√
x
2
+7
>2x+2 b) 5*
√
x−3
>x+1
1
Ada:
hmm?
6
anija:
hej, może ktoś ogarnięty w sprawach zbieżności szeregów Cauchyego i d'Alemberta napisać mi krótko na czym polegają ich dowody? czarna magia!
4
miki:
Witam, czy zamieszczono gdzieś zadanka z czerwcowej maturki...ktoś wie?
4
b.:
> Granice dolne będą x=y=z=0, bo najmniej ile może być równe to wyrażenie to 0, a jest tak wtedy, gdy wszystkie te wartości bezwzględne to 0.
1
panix:
W urnie znajduje się 15 kul w tym 7 czerwonych. Losujemy dziesięć kul. Oblicz prawdopodobieństwo że zostaną wylosowane dokładnie 5 kul czerwonych
9
łeee:
ale to jest bez sensu. Na chlopski rozum to powinno byc tak 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 i teraz dodając to do siebie to sie równa = 66 czyli nie jest to
8
co jest...:
Średnia ważona jakim cudem taka mi wychodzi?
5
abc:
Witam mam tutaj 2 zadania które chiałbym by ktoś mógł policzyć według mnie oba te zadania są błędne i nie da się ich obliczyć
2
mrozik:
Narysuj wykres funkcji e
−x
*x
2
1
Bolo:
j.w proszę o obliczenie całki ∫2x*cos(7x−1) bądź naprowadzenie jak obliczyc
Próbowałem zacząc przez częsci jak powinno sie to niby zrobić ale nie umiem rozpisac całki cos(7x−1)
0
Dominik:
1. talii 52 kart losujemy pięciokrotnie po dwie karty ze zwracaniem. oblicz prawdopodobienstwo ze :
1
Budowlaniec:
Uzasadnij, że równanie da się rozwikłać w (2,4) i oblicz y"(2) x
4
+y
2
−4xy=0
10
Mimi:
Jak obliczyć tą całkę? ∫e
x/y
dy
11
J:
−tcos2t
sin2t
do pewnego momentu tak .... = 2
√
5
∫
π/62
π/3
t*sin2tdt = 2
√
5
[
+
]
2
4
..w granicach
2
mrozik:
W przypadku wyznaczania asymptot muszę policzyć granice na końcach przedziałów (najkrócej mówiąc ) w przypadku liczenia tych granic korzystać też l'Hospitala?
9
Kasia:
Jak się za to zabrać? Proszę o pomoc. Dane są wielomiany W(x) = 4x3 + 5x2 – 2x + 6 V(x) = −2x3 + x – 5
1
paweł:
http://prac.im.pwr.wroc.pl/~mydlar/r1415l/analiza/listy/lz06.pdf
1
anon123:
Witam, przychodzę do państwa z dość szybkim pytaniem. Przerabiam warunkowe ekstrema funkcji, konkretnie tą stronę
2
qwert:
Witam. Proszę o wyjaśnienie krok po kroku oraz przedstawienie wzoru/ zależności skąd to się wzięło o jak obliczać pierwiastki z takimi liczbami.
1
łup łup:
Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc z zadaniem: Trójkąt o wierzchołkach: A(−3, −2), B(6,1), C(−2,4) przekształć przez jednokładność względem