wielomian
Kasia: Jak się za to zabrać? Proszę o pomoc.
Dane są wielomiany W(x) = 4x3 + 5x2 – 2x + 6 V(x) = −2x3 + x – 5
Przedstaw jako wielomian 2W(x) · V(x)
3 cze 12:02
J:
Po prostu wymnożyć i uprządkować
3 cze 12:04
Kasia: W ten sposób? 2(4x3 + 5x2 – 2x + 6)( −2x3 + x – 5)=
3 cze 12:06
J:
dokładnie
3 cze 12:08
Kasia: dzięki
3 cze 12:10
Kasia: Rozłóż na czynniki wielomiany:
b) 9x2 – 6x +1 f) x3 – 7x −6
c) 1 + 10x +25x2 g) x4 – 4x3 + 12x – 9
d) x3 + x2 +x +1
3 cze 12:18
J:
b) 9x2 − 6x + 1 = 9x2 − 3x − 3x + 1 = 3x(3x−1) − (3x −1) = (3x−1)*(3x−1) = (3x−1)2
c) podobnie ... spróbuj sama
3 cze 12:28
J:
d) z pierwszych dwóch wyłącz x2 przed nawias
3 cze 12:29
J:
f) = x3 − x − 6x − 6 = x(x2−1) − 6(x−1) = x(x+1)(x−1) − 6(x−1) ... i wyłącz (x−1)
3 cze 12:31
J:
g) podziel wielomian przez ( x − 1) , otrzymany wielomian 3−go stopnia rozłóż na czynniki
wyłączając x2 przed nawias , potem pamiętaj,że x2 −3 rozkłada się na:
(x+√3)*(x−√3)
3 cze 12:50