Geometria analityczna, jednokładność
łup łup: Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc z zadaniem:
Trójkąt o wierzchołkach: A(−3, −2), B(6,1), C(−2,4) przekształć przez jednokładność względem
początku układu współrzędnych tak, aby obraz C' wierzchołka C należał do prostej x − y − 9 =
0.
Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta A'B'C'. Jaki jest stosunek pól tych trójkątów?
Przy okazji, znacie może jakieś przydatne strony internetowe, na których mogłabym zdobyć
więcej wiedzy o jednokładności? Bo podstawy rozumiem, wiem o co chodzi, ale jak przychodzi do
rozwiązywania zadań, to nie wiem jak się za nie zabierać. Oglądałam parę filmików na yt, ale
większość z nich na nic się niestety nie przydaje
Janek191:

A =( − 3, − 2) B = ( 6, 1) C = ( − 2 , 4)
O = (0, 0)
C' ma leżeć na prostej x − y − 9 = 0 ( y = x − 9 )
−−−−−−−−−−
C' = ( x , x − 9 )
Prosta CO
y = a x + b
4 = − 2 a + b
0 = − 0*a + b ⇒ b = 0
czyli 4 = − 2 a ⇒ a = − 2
y = −2 x
=======
C' jest punktem wspólnym prostych o równaniach:
m: y = x − 9
n : y = − 2 x
więc
x − 9 = − 2x
3 x = 9
x = 3
−−−−
y = −2*3 = − 6
−−−−−−−−−−
czyli
C' = ( 3, − 6)
=========
ale x' = k x y' = k y
3 = k*(−2) = − 2 k ⇒ k = − 1,5
========================
A = ( − 3 , − 2)
więc
A' = ( −1,5*(−3), −1,5*(−2) ) = ( 4,5 ; 3 )
B = ( 6, 1)
więc
B' = ( − 1,5* 6 , −1,5*1 ) = ( − 9; − 1,5)
oraz stosunek pól trójkątów podobnych ( jednokładnych )
P' | | 9 | |
| = k2 = ( −1,5)2 = 2,25 = |
| |
P | | 4 | |
=======================