funkcja homograficzna
abc: Witam mam tutaj 2 zadania które chiałbym by ktoś mógł policzyć według mnie oba te zadania są
błędne i nie da się ich obliczyć

1.
i musze wyznaczć wartość
oraz a,b,c są liczbami dodatnimi
| | b | |
wyszło mi że |
| = 1 ale kłóci się to z dziedziną |
| | c | |
a drugie zadanie to
| | a−x | |
funkcja f(x) = |
| jest rosnąca tylko wtedy gry x ∊ (−1,2) oraz miejsce zerowe |
| | | |
tej funkcji to x
0 = 2
a) wyznacz a,b, zapisz wzór funkcji oraz narysuj wykres funkcji f
(x)
b) funkcja g
(x) powstała po przez przesunięcie funkcji f
(x) o vektor v = [−1,3]
podaj Dziedziny funkcji g
(x)
podaj zbiór wartości funkcji g
(x)
oraz wzór asymptoty pionowej funkcji g
(x)
3 cze 15:05
abc: pomoże ktoś?
3 cze 22:02
Mila:
1)a,b,c∊R
+
| | 2c−2b | | b | |
Po przekształceniach mamy, że 2c−2b=a⇒ |
| =1 ⇔ |
| =1⇔ |
| | a | | c | |
b=c i wtedy licznik 2c−2b=0 , zatem otrzymujemy, że a=0 co jest sprzeczne z założeniem, że a
jest dodatnie.
Brak rozwiązania.
2) Drugie zadanie dobrze przepisałeś, to jest funkcja homograficzna?
3 cze 22:38
abc: to tak pierwsza zadanie rozumie że jest nie do zrobienia tzn wynik jest poza dziedziną
bo głownie chodzi o to że moja super nauczycielka powiedziała mi tak "My mamy obliczyć wartość
b/c i nie musimy sprawdzać wyniku z równaniem" ogółem zaprzeczyłem temu ale nie byłem pewien
więc pytam się tutaj
a co do drugiego to na 100% jest dobrze przepisane i wydaje mi się że tak jest to funkcja
homograficzna bo z tego działu mieliśmy sprawdzian dodatkowo 2 drugiej grupie było to samo
zadanie tylko że inne rzeczy podane i tam wychodziła funkcja homograficzna
Jestem ciekaw czy te drugie zadanie też jest źle zrobione bo jeśli tak to zamiast 3 będzie 6
3 cze 23:26
J: Drugie , to funkcja stala , wiec nie moze byc monotoniczna
3 cze 23:44
abc: czyli oba zadania są złe tak?
3 cze 23:56