Układ równań
qaz: Układ równań:
3 cze 19:29
Przemysław: y=x2
x4−x=0
x(x3−1)=0
x=0, x=1
y=0, y=1
jakos tak?
3 cze 19:39
qaz: no tak, tylko tam mam dalej x(x−1)(x2+x+1)=0 i z ostatniego mam też urojone, tak?
3 cze 19:41
Przemysław: Δ=1−4=−3
√Δ=
√−3=
√3*i
coś w tym guście?
3 cze 19:47
qaz: tak.Tyle, że rozwiązane mam mieć w r2, więc te z urojonymi trzeba odrzucić?
3 cze 19:50
Przemysław: Masz na myśli, że rozwiązaniami mają być punkty w |R2?
3 cze 19:52
qaz: tak
3 cze 19:55
Przemysław: To wg mnie jasne, że trzeba odrzucić. Bo te z częściami urojonymi nie należą do rzeczywistych.
3 cze 19:56
qaz: Dziękuję za pomoc
3 cze 19:57
Przemysław: Nie ma sprawy
3 cze 19:59