Całki krzywoliniowe
Przemysław: Proszę o sprawdzenie:
Obliczyć całkę krzywoliniową:
∫2xyzdl=
L
| | ⎧ | x=cost | |
| | ⎜ | | |
| gdzie L: | ⎨ | y=sint |
|
| | ⎜ | | |
| | ⎩ | z=2t | |
∫2xyzdl=∫
π/6π/32costsint*2t
√sin2t+cos2t+4dt=
L
| | √5 | |
=√5∫π/6π/3sin2t*2t= |
| ∫π/12π/6sina*a= |
| | 2 | |
| | √5 | |
= |
| (−cosa*a|π/12π/6+sina|π/12π/6)= |
| | 2 | |
| | √5 | | π | | π | | π | | π | | π | | π | |
= |
| (− |
| cos |
| + |
| cos |
| +sin |
| −sin |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 12 | | 12 | | 6 | | 12 | |
Czy to, co zrobiłem w ogóle ma sens?
3 cze 12:51
J:
| | −tcos2t | | sin2t | |
do pewnego momentu tak .... = 2√5 ∫π/62π/3t*sin2tdt = 2√5[ |
| + |
| ] |
| | 2 | | 4 | |
..w granicach
3 cze 13:04
Przemysław: | | π | | 2π | |
tzn. chyba jak podstawiłem 2t=a, to granice powinny się zmienić na |
| do |
| a nie |
| | 3 | | 3 | |
tak jak u mnie. No ale ogólnie to tak się liczy te krzywoliniowe?
3 cze 13:14
J:
a po co podstawiałeś 2t = a .. przecież masz wprost:
∫2costsint2t√5dt = 2√5∫tsin2tdt
3 cze 13:17
J:
oczywiście : ∫2*cost*sint*2t*√5dt
3 cze 13:19
Przemysław: Nie no jasne, ok, ale to już kwestia techniczna: można chyba i tak i tak

Dziękuję bardzo

Mam kolejną sprawę:
L − łuk paraboli y
2=2x pomiędzy punktami (1,
√2) a (2,2)
parametryzacja:
y=y
| | x | | 1 | | √125−√27 | |
∫ |
| dl= |
| ∫2p{2}y√1+y2dy= |
| |
| | y | | 2 | | 12 | |
3 cze 13:21
J:
parametryzacja:
x = x
| | x | |
= ∫12 |
| *√1 + 1/(2x)dx |
| | √2x | |
3 cze 13:47
Przemysław: Ale w czym ta moja jest zła
3 cze 13:48
Przemysław: Dobra, wybacz na trochę mnie nie będzie, więc nie odpowiem.
Dziękuję bardzo za pomoc. Jak możesz to napisz mi odpowiedź a ja przeczytam jak wrócę
3 cze 13:50
J:
| | 1 | |
przy Twojej, całka powinna być: |
| ∫y*√1 +y2dy |
| | 2 | |
3 cze 13:52
J:
już widzę .... masz dobrze .... zmylił mnie zapis granic
3 cze 14:08
Przemysław: Oki, dziękuję za sprawdzenie
3 cze 14:43