Pierwiastek z pierwiastka. Proszę o wytłumaczenie.
qwert: Witam. Proszę o wyjaśnienie krok po kroku oraz przedstawienie wzoru/ zależności skąd to się
wzięło o jak obliczać pierwiastki z takimi liczbami.
Pierwiastek z 5 i pierwiastek z 5 (pierwiastek z pierwiastka)
√5 √5 = √5*5 12 = √5 32 =5 32 * 12 = 5 34
Oraz jak zrobić takie zadanie.
Dla a∊R\ {−1,1} wyrażenie 2/a+1 + 1/a−1 jest równe.
3 cze 01:51
ZKS:
a
n * a
m = a
n + m oraz (a
n)
m = a
n * m
| 2 | | 1 | |
| + |
| oraz a ∊ R \ {±1} |
| a + 1 | | a − 1 | |
| 2(a − 1) | | a + 1 | |
| + |
| = |
| (a + 1)(a − 1) | | (a + 1)(a − 1) | |
| 2a − 2 + a + 1 | | 3a − 1 | |
| = |
| . |
| a2 − 1 | | a2 − 1 | |
3 cze 02:40
Janek191:
√ 5√5 =
√ 5*5o,5 =
√ 51 +0,5 =
√ 51,5 = ( 5
1,5)
0,5 =
= 5
0,5*1,5 = 5
0,75 = 5
34
bo
√a = a
0,5 = a
12 , a ≥ 0 oraz wzory ZKS − a
3 cze 06:26
qwert: ZKS. Czy 3a−1 / a2−1 to koniec zadania?
5 cze 01:45