średnia ważona
co jest...: Średnia ważona jakim cudem taka mi wychodzi?
Więc tak mam problem otóż mam takie oceny
wagi 4: 1
wagi 3: 1+, 1
wagi 2: 1,5−,3
Nie licząc tych + i − wychodzi mi średnia 1.75 czyli powinienem mieć ocenę dop. natomiast
nauczycielka mówi iż średnia to 1.52 czyli ndst.
Pytam się JAK?
3 cze 15:25
J:
jak jedna ocena może mieć trzy wagi ?
3 cze 15:33
Bogdan:
Przy tej średniej poniżej 2 to jest możliwe
3 cze 15:43
abc: co jest....
to wygląda tak
masz jakby
1,1,1,1 (jedynka wagi 4)
1,1,1,1,1,1 (jedynki wagi 3)
1,1,5,5,3,3(oceny wagi 2) czyli w sumie masz
12 jedynek 2 piatki i 2 trójki czyli
28(12+10+6)
i to dzielisz na ilość ocen czyli 16
wychodzi ci dokładnie 1,75 bez liczenia − wiec nie wiem czemu tak ci powiedziała może źle liczy
lub ty złe oceny podałeś.
@J ocena ma jedną wage ale np sprawdzian może mieć wage 4 czyli ocena z sprawdzianu jest
liczona jako 4 oceny
3 cze 15:52
co jest...: Podałem dobre oceny.
zaliczenie od 1.6 a tutaj nagle wyjeżdża że mam 1.52 ... Jak się zacznę kłócić to nie wiem jak
to się skończy
3 cze 15:56
3 cze 16:13
co jest...: I tak chyba zrobię. We wtorek prawdopodobnie dostanę kolejne 1 wagi 2
ale no za cholerę
nawet z tą kolejną jedynką nie chce wyjść poniżej 1.6 Widzę, że średnia średnią ale ma ona
jakieś inne zasady. A szczególnie lubi mnie uwalać jak to zrobiła na semestr. Chodziłem cały
miesiąc gdyż wpisała mi złą ocenę ze sprawdzianu i nie sprawdziła go i oczywiście 1 na
semestr...
3 cze 16:38
b.: > We wtorek prawdopodobnie dostanę kolejne 1 wagi 2 ale no za cholerę nawet z tą kolejną
jedynką nie chce wyjść poniżej 1.6
Jeśli rzeczywiście lubi Cię uwalać, to nie bój nic, zawsze możesz dostać więcej dodatkowych
jedynek aż średnia spadnie poniżej 1,6 i wszystko będzie zgodnie z zasadami
3 cze 19:09
co jest...: Chyba bardzo lubi. Szkoda, że teraz wolne i dopiero w poniedziałek wracamy do szkoły, bo po
prostu aż mnie trzęsie jak o tym pomyślę.
Mimo iż mam nie zaliczone sprawdziany ( tylko jeden na 1+ ) to kurde matematyka nie kłamię i
raczej nie mogła mi zaniżyć oceny? No chyba, że dla mnie ma jakąś specjalną wagę za
sprawdziany.
Ale w ubiegłym roku w ładnym stylu mnie uwaliła. Powiedziała "Poprawisz jeden sprawdzian i masz
dwa na koniec"
Ja szczęśliwy idę na poprawę podstawiam gotowca, po wystawieniu ocen patrze się a tutaj ładnie
na czerwono ocena końcowa niedostateczny...
3 cze 19:28
daras: za podłożenie gotowca sam bym cie zdyskwalifikował
ale nie martw się , powtórzysz sobie to wszystko jeszcze raz w przyszłym roku, to może chociaż
średnich się nauczysz
zawsze to jakiś pożytek
4 cze 10:06