Równanie różniczkowe jednorodne
Marcin: Rozwiązać równania różniczkowe jednorodne
| | y | |
stosuję podstawienie u = |
| ⇒ y = u*x |
| | x | |
Proszę o rozwiązanie, ponieważ nie mam odpowiedzi do tego zadania, nie wiem
czy dobrze je rozwiązuję. Z góry bardzo dziękuję
3 cze 22:41
b.: Chyba OK. Zastosuj to podstawienie, bo na razie tylko zapowiadasz, że je stosujesz.
3 cze 22:43
Marcin: po podstawieniu i poskracaniu póki co mam
zgadza się?
3 cze 22:46
b.: nie
3 cze 22:49
Marcin: | | tgx | |
tylko zostanie mi du + u = |
| dx i właśnie du + u coś mi nie pasuje.... |
| | x | |
3 cze 22:49
b.: policz jeszcze raz
3 cze 22:50
Marcin: wstawiam i mam następująco
3 cze 22:51
Marcin: | | du | |
x ( |
| * x + u ) − u * x = x * tgu |
| | dx | |
3 cze 22:52
b.: no teraz OK
3 cze 22:53
Marcin: mogę "x" poskracać i zostanie mi
zgadza się?
3 cze 22:58
b.: x nie skraca się z dx
3 cze 23:00
3 cze 23:06
3 cze 23:10
b.: niestety nie, znowu błędy rachunkowe
3 cze 23:19
Marcin: gdzie popełniam błąd?
3 cze 23:22
b.: druga równość o 22:58 jest jeszcze dobrze
3 cze 23:23
3 cze 23:23
b.: Po prostu rozwiąż do końca.
3 cze 23:25
3 cze 23:29
Marcin: 1 = ln|sin u| + C
3 cze 23:37
3 cze 23:38
Marcin: to chyba już koniec
3 cze 23:40
3 cze 23:40
Marcin: | | 1 | |
∫ |
| dx = ln|x|  |
| | x | |
3 cze 23:42
3 cze 23:46
Marcin: wynik tym razem jest poprawny?
3 cze 23:54
Marcin: tzn. rozwiązanie
3 cze 23:55
b.: jak dotąd ok, ale wynik to to jeszcze nie jest
4 cze 00:28
Marcin: Co muszę jeszcze zrobić?
4 cze 11:33
4 cze 11:35
b.: > Co muszę jeszcze zrobić?
Cofnąć się do podstawówki i porządnie nauczyć się podstaw.
4 cze 13:13
Marcin: Wrócić się do podstawówki mając 78 % z rozszerzonej matury?
4 cze 22:04