matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczenie całki 2x*cos(7x-1)
Bolo:
j.w proszę o obliczenie całki ∫2x*cos(7x−1) bądź naprowadzenie jak obliczyc
Próbowałem zacząc przez częsci jak powinno sie to niby zrobić ale nie umiem rozpisac całki cos(7x−1)
3 cze 13:52
J:
1
v' = cos(7x−1) v =
sin(7x −1)
7
u = 2x u' = 2
1
1
= 2x*
sin(7x −1) − 2∫
sin(7x −1)dx ... i podstaw: 7x −1 = t
7
7
3 cze 13:57