geometria - pilne, prosze o pomoc! :)
hania:

Boki dużego prostokąta to 8 i 4. Przekątna wynosi 4√5, a promień okręgu to 4. Ile wynosi pole
mniejszego prostokąta?
3 cze 22:22
b.: Można zrobić metodami geometrii analitycznej, np. wprowadzamy układ wsp. tak, żeby (0,0) było w
środku okręgu −− nietrudno wtedy napisać równanie okręgu i przekątnych (napisz), co pozwala
znaleźć punkty przecięcia okręgu z przekątnymi i w konsekwencji policzyć szukane pole.
Może da sie ładniej rozwiązać, ale nie widzę jak.
3 cze 22:38
hania: x2+y2=16 ? Co dalej
3 cze 22:55
b.: Dalej równanie przekątnych, np. ta / przechodzi przez punkty (−4,0) oraz (4,4), prawda?
Jak będziesz miała to równanie, to znajdź punkty przecięcia przekątnej z okręgiem.
W zasadzie wystarczy zrobić to dla jednej przekątnej ze względu na symetrię wzgl. OY.
3 cze 22:59
hania:
y= 1/2 x + 6
jak szukać punktów?
3 cze 23:03
Bogdan:

z = 2 − x, w = 4 − y,
| 4 | | y | |
| = |
| ⇒ y = 4 − 2x i (2 − x + 2)2 + y2 = 16 |
| 2 | | 2 − x | |
Wystarczy rozwiązać ten układ równań
3 cze 23:05
Bogdan:
w jest niepotrzebne
3 cze 23:06
Mila:

|AC|=4
√5
3 cze 23:12
Mila:
Przepraszam, długo byłam w kuchni i pojawiło sięw tym czasie rozwiązanie −
moja podpowiedź już zbędna.
Pozdrawiam.
3 cze 23:14
b.: y= 1/2 x + 2; punkty przecięcia się znajduje wstawiając ten y do równania okręgu
jak widać, są inne propozycje rozwiązań, choć nie jestem przekonany, czy istotnie łatwiejsze
3 cze 23:17
Bogdan:
no więc dokończę (obliczenia do mojego rysunku z godz. 23:05)
(4 − x)
2 + (4 − 2x)
2 = 16 ⇒ 16 − 8x + x
2 + 16 − 16x + 4x
2 = 16 ⇒ 5x
2 − 24x + 16 = 0
Δ = 576 − 320 = 256,
√Δ = 16,
| | 24 − 16 | | 24 + 16 | |
x = |
| = 0,8 lub x = |
| = 4 sprzeczność − dlaczego? |
| | 10 | | 10 | |
y = 4 − 2x ⇒ y = 4 − 2*0,8 = 2,4
Pole prostokąta P = x*2y
3 cze 23:56