Zasada szufladkowa
Przemysław: Stefan chce rozdać 50 cukierków 11 koleżankom tak, aby każda dostała inną liczbę cukierków.
Czy może to zrobić?
Byłbym wdzięczny za pomoc
3 cze 16:06
Dziadek Mróz:
Stefan się nie podzieli, bo to Stefan Niesiołowski
3 cze 16:26
Dziadek Mróz:
Jeżeli różną liczbę to różnica między koleżankami powinna być ≥ 1 cukierek.
Przykładowo odpowiednio koleżanki dostaną po cukierków (nr_koleżanki:cukierki):
1:1, 2:2, 3:3, 4:4, ...
3 cze 16:29
Dziadek Mróz:
a1 = 1
r = 1
czy S11 ≤ 50
3 cze 16:30
Dziadek Mróz:
a
11 = a
1 + 10r = 1 + 10 = 11
| | a1 + a11 | | 1 + 11 | |
S11 = |
| * 11 = |
| * 11 = 6 * 11 = 66 |
| | 2 | | 2 | |
Niestety nie da się podzielić 50 cukierków na 11 koleżanek, gdy każda ma mieć inną liczbę
cukierków.
3 cze 16:33
Dziadek Mróz:
S
11 = 50
(1 + a
11) * 11 = 100 || :11
1 + a
11 = 9.09
a
11 = 8.09
a
11 = a
1 + 10r
8.09 = 1 + 10r
10r = 7.09
r = 0.709
3 cze 16:35
Przemysław: Aha, no w sumie tak też można

Dziękuję.
A jakoś z zasady szufladkowej?
3 cze 16:39
łeee: ale to jest bez sensu. Na chlopski rozum to powinno byc tak
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 i teraz dodając to do siebie to sie równa = 66 czyli nie jest to
możliwe
3 cze 21:17
prosta:
i zabrakło cukierków
3 cze 21:32
Przemysław: łeee no ale cukierków i koleżanek może być wiele, a niekoniecznie tyle co w zadaniu.
No nic w każdym razie dziękuję Wam
3 cze 21:46