matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.12.2020
Zadania
Odp.
2
Michał:
Schemat Bernoulliego
9
Nieznajomy_23:
Mam napisać równanie ogólnie płaszczyzny, która zawiera oś OZ i punkt M = (5,−2,7).
19
Mateusz:
1. Jak narysować logarytm z x podniesiony do kwadratu? (log
2
x) Wiem jak funkcja wygląda, ale nie wiem z czego wynika taki rysunek.
20
Kuba152:
W czworościanie o podstawie ABC i wierzchołku D poprowadzono płaszczyznę przechodzącą przez środki krawędzi AB,BD i CD. Płaszczyzna ta dzieli czworościan ABCD na dwie
5
xyzz:
2+sinx
∫
dx zacząłem robić to podstawieniem uniwersalnym, ma ktoś inny pomysł?
sinx(1+cosx)
3
sai:
Ile wynosi suma S
n
(dla n ≥1) pierwszych n wyrazów malejącego ciągu geometrycznego takiego, że S
2n
= −32 i S
3n
= −104.
9
Dolores:
Mamy dane zbiory:
2
Kuba152:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędziach bocznych długości a,
1
Tod:
W pewnym szkolnym turnieju w szachy wzięło udział 2n osób. Każdy z każdym rozegrał dokładnie jedną partię, a następnie z wyłonionych n lepszych graczy każdy z każdym rozegrał
2
Adam:
W zbiorze dziesięciu kostek do gry jedna jest nietypowa i na swoich ścianach ma trzy szóstki i trzy jedynki, pozostałe są typowe. Wybieramy losowo jedną kostkę i rzucamy nią czterokrotnie.
3
gall:
Cztery półki przeznaczamy na zielnik. Na każdej półce stoją symetrycznie 3 doniczki, a w każdej jest paprotka albo fikus. Ile można urządzić takich zielników istotnie różnych ze
22
Bart:
Wykaż, że równanie x
8
+ x
2
= 2(x
4
+ x −1) ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste x = 1 .
2
Józef:
Zaznaczyć na płaszczyźnie zbiór punktów odpowiadający liczbom zespolonym spełniającym warunki:
2
mel:
W mieście jest 5 basenów do pływania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwie osoby wybierające losowo i niezależnie basen w danym dniu na godzinę 12 spotkają się na tym samym basenie.
6
student:
Co jest większe? e
π
czy π
e
2
Alaias:
Dany jest czworokąt ABCD . Niech będzie S punktem przecięcia jego przekątnych. Udowodnij, że czworokąt ABCD można wpisać w okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy
7
anonim123:
Jak policzyć pochodną z 8xcosx*arctgx? Czy najpierw skorzystać ze wzoru na pochodną mnożenia 8x*cosx
3
świąteczny:
Jak obliczyć asymptotę ukośną z czegoś takiego:
e
x
2
f(x)=
√
x
2
xxx:
Na ile różnych sposobów można rozmieścić w dwóch różnych szatniach o nieograniczonej pojemności D dziewczyn i C chłopców, jeśli w każdej szatni musi być dziewczynka i chłopiec, ale w żadnej