Równanie wielomianowe (matura rozszerzona 2018 czerwiec)
Bart: Wykaż, że równanie x8 + x2 = 2(x4 + x −1) ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste x = 1 .
Udowodniłem to równanie w taki sposób, że sprowadziłem wszystko do wielomianu
x8 − 2x4 +x2 − 2x +2 =0
a następnie obliczyłem że równanie ma 2 pierwiastki równe 1 oraz dalszą część równania
bez rozwiązań więc całość ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste równe 1.
Znalazłem też inne rozwiązanie ze sprowadzeniem całości do innej postaci,
ale zastanawia mnie czy takie zrobienie tego zadania byłoby zaliczone ?
28 gru 16:29
ICSP: x8 − 2x4 + x2 − 2x + 2 = (x4 − 1)2 + (x−1)2 = W
widać, że tylko x = 1 jest rozwiązaniem, a dla x ≠ 1 mamy W > 0
Co do twojej metody:
O ile obliczenie dwóch pierwiastków jest proste to po podzieleniu dostajesz równanie stopnia
VI.
W jaki sposób pokazałeś, że nie ma ono więcej rozwiązań?
28 gru 16:37
Bart: Z pozostałości równania wziąłem pierwszy i ostatni wyraz i sprawdziłem czy jego
dzielniki zerują całe wyrażenie (zapomniałem jak dokładnie nazywa się ta metoda).
Żaden z nich nie zerował więc oznacza to że nie ma innych rozwiązań i tutaj zakończyłem dowód.
28 gru 16:46
ICSP: Sprawdź tą samą metodą czy równanie:
x2 − 2 = 0
ma pierwiastki.
28 gru 17:02
6latek: x
6+2x
5+3x
4+4x
3+3x
2+2x+2
Szukam pierwiastkow calkowitych wsrod dzielnikow wyrazu wolnego
W(1)= 1+2+3+4+3+2+2=17
W(−1)=1−2+3−4+3−2+2=1
Kandydaci na pierwiastki α ±1 ±2
| (W(1) | | (W(−1) | |
| ∊C i |
| ∊C (oba jednoczesnie ) |
| α−1 | | α+1 | |
α=1
α=−1
α=2
| 17 | | 1 | |
| =17 nalezy |
| opdada wiec x=2 nie jest pierwiastkiem |
| 1 | | 3 | |
α=−2
| 17 | | 1 | |
| opdada |
| =−1 wiec x=−2 nie jest pierwiastkiem |
| −3 | | −1 | |
Wiec rownanie posiada tylko jeden pierwiastek rzeczywisty
28 gru 17:09
ICSP: co to za jakaś nowa magiczna metoda?
28 gru 17:14
6latek: Witam
Ona nie jest magiczna
Jest opisana w ksiazce Nowosiolow . Specjalny wyklad algebry elementarnej
28 gru 17:20
ICSP: Pod jaką nazwą?
Może cos znajdę w Internecie to poczytam.
28 gru 17:22
Bart: @ICSP sprawdziłem i nie ma, rozpiszę ci to na przykładzie który podałeś:
x2−2=0
2:−1,1,−2,2 (to są dzielniki tej liczby)
1: 1,−1
z powyższych możliwości "robią" się liczby 1,−1,2,−2
W(1) =! 0
W(−1) =! 0
W(2) =! 0
W(−2) =! 0
więc równanie nie ma rozwiązań. Jest to metoda praktycznie identyczna co metoda @6latek
28 gru 17:25
ICSP:
x2 − 2 = 0
x2 = 2
x = √2 v x = −√2
Są to rozwiązania czy nie?
28 gru 17:26
Bart: @6latek czyli ogólnie mój dowód jest jak najbardziej poprawny ?
28 gru 17:26
Qulka: a kto powiedział że to równanie ma mieć pierwiastki całkowite
28 gru 17:28
28 gru 17:28
ICSP: Zacytuję:
"ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste x = 1"
Sprawdziłeś, że nie ma pierwiastków całkowitych.
Moje pytanie:
Dlaczego z tego wnioskujesz, że nie ma również niewymiernych?
28 gru 17:29
Bart: @ICSP faktycznie mój błąd, nie było tematu w takim razie
28 gru 17:31
Qulka:
x8 − 2x4 +x2 − 2x +2 =0
jak widać zwijasz na
(x4−1)2 +(x−1)2=0
suma kwadratów =0 gdy oba jednocześnie =0
i już masz prosto
28 gru 17:32
Bart: Tak wiem, ale chciałem się dowiedzieć czy mój dowód jest poprawny. Wiem że jest dłuższy itd.
ale bardziej chodzi mi o to czy dostałbym za niego punkty na maturze ?
28 gru 17:34
Qulka: wczytaj się w klucz
28 gru 17:35
Bart: Czyli niestety nie, dzięki za pomoc tak czy inaczej
28 gru 17:36
ICSP: W = x
6+2x
5+3x
4+4x
3+3x
2+2x+2 = x
6+2x
5+3x
4+4x
3+3x
2+2x+1 + 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x6+2x5+3x4+4x3+3x2+2x+1 = x3[(x3 + |
| ) + 2(x2 + |
| ) + 3(x + |
| ) + 4] |
| | x3 | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 + |
| = (x + |
| )3 − 3(x + |
| ) = t3 − 3t |
| | x3 | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 = t2 − 2 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[(x3 + |
| ) + 2(x2 + |
| ) + 3(x + |
| ) + 4] = |
| | x3 | | x2 | | x | |
t
3 − 3t + 2t
2 − 4 + 3t + 4 =
| | 1 | | 1 | |
= t3 + 2t2 = t2(t + 2) = (x + |
| )2(x + |
| + 2) |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
x3(x + |
| )2(x + |
| + 2) = (x2 + 1)2(x+1)2 |
| | x | | x | |
W = (x
2 + 1)
2(x+1)
2 + 1 ≥ 1 > 0
Więc więcej rozwiązań nie ma.
28 gru 17:42
ICSP: Jednak radzę zostać przy
16:37 lub 17:32.
28 gru 17:43
Bart: Rozumiem, dzięki raz jeszcze
28 gru 17:46
28 gru 18:13