Na dowodzenie
Alaias: Dany jest czworokąt ABCD . Niech będzie S punktem przecięcia jego przekątnych.
Udowodnij, że czworokąt ABCD można wpisać w okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy
|AS|/|DS|=|BS|/|CS|.
28 gru 12:16
a@b:

1/ trójkąty ASD i BSC są podobne z cechy (kbk)
bo mają proporcjonalne boki ( z treści zadania) i kąty między nimi mają równe miary α
zatem mają też równe kąty o miarach γ iδ
2/ z treści zadania
| AS | | BS | | AS | | DS | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| DS | | CS | | BS | | CS | |
zatem podobne są też trójkąty ABS i CDS z cechy (kbk)
bo kąty między tymi bokami mają miary równe β
zatem kąty w i u w tych trójkątach mają równe miary
i mamy tezę :
sumy kątów przeciwległych są równe 180
o ( δ+w+u+γ=180
o
Na takim czworokącie można opisać okrąg
==================================
28 gru 14:48
a@b:
Poprawiam zapis:
oczywiście z cechy (bkb)
28 gru 15:20