algebra
Dolores: Mamy dane zbiory:
A= {(x,y)∊R2: x2+y2 ≤ 2x} B= {(x,y)∊R2: y+x ≥ a}
Dla jakich wartości parametru a∊R zbiór A∩B jest pusty?
Ma ktoś pomysł jak to ruszyć?
28 gru 17:53
Jerzy:
Odległość środka okręgu od podanej prostej musi być większa od jego promienia.
28 gru 18:00
Qulka:

dla a>1+
√2
28 gru 18:04
6latek:

Zbior A
Rownanie okregu kola (x−1)
2+y
2=1
Zbior B
Rownanie prostej y=−x+a
Dla jakiego a prosta y=−x+a jest styczna do okregu ?
(x−1)
2+y
2=1
(x−1)
2+(−x+a)
2=1
x
2−2x+1+x
2−2xa+a
2−1=0
2x
2−2x−2xa+a
2=0
2x
2−x(2+2a)+a
2=0
Δ=−4a
2+8a+4 (po rozwiazaniu
Aby mialy jeden punkt wspolny musi byc Δ=0
−4a
2+8a+4=0 /*(−1)
4a
2−8a−4=0
Po rozwiazaniu
a
1= 1−
√2
a
2= 1+
√2
A∩B jest pusty dla a∊(−
∞,1−
√2)U(1+
√2,
∞)
powinno byc dobrze .
28 gru 21:21
ICSP: ale jest źle.
Patrz wpis Qulki.
28 gru 21:34
6latek:

Dlaczego zle ?
ja tlumacze sobie to tak
wezmy a
1 = 1−
√2≈−0,41
wezmy np a
1=−2
28 gru 21:43
ICSP:
28 gru 21:46
chichi: @6latek ale znak nierówności pozostaje ten sam, a ty sobie go bezprawnie zmieniasz
28 gru 21:48
6latek: No tak . Teraz widze . Dziekuje .
28 gru 21:50
6latek: chichi Czasami zdarzy mnie sie wyjsc bezprawnie do sklepu bez maski
28 gru 21:58