Oblicz prawdopodobieństwo, że co najmniej dwie spośród wylosowanych kart są pika
Michał: Schemat Bernoulliego
Z talii 52 kart losujemy kolejno 8 kart, przy czym po każdym losowaniu kartę
zwracamy do talii i tasujemy. Oblicz prawdopodobieństwo, że co najmniej dwie spośród
wylosowanych kart
są pikami.
| | 1 | |
Sukcesem nazwiemy wylosowanie karty pik, zatem p = |
| |
| | 4 | |
Jak rozumiem mam obliczyć P(S
8 ≥ 2).
Wiem, że P(S
n ≥ 1) = 1 − P(S
n = 0), ale czy ma się to jakoś to tego co wyżej?
Nie wiem jak to ugryźć.