2+sinx | ||
∫ | dx zacząłem robić to podstawieniem uniwersalnym, ma ktoś inny pomysł? | |
sinx(1+cosx) |
2+sinx |
| 2 | ||||||||||||
∫ | dx=∫ | dt= | ||||||||||||
sinx(1+cosx) |
| 1+t2 |
2t2+2t+2 | (1+t2)2 | t2+t+1 | 1 | ||||
=∫ | dt=∫ | dt=∫tdt+∫1dt+∫ | dt= | ||||
(1+t2)2 | 2t | t | t |
1 | 1 | x | x | x | ||||||
= | t2+t+ln|t|+C= | tg2 | +tg | +ln|tg | |+C | |||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
2 | sin(x) | |||
∫ | dx+∫ | dx | ||
sin(x)(1+cos(x)) | sin(x)(1+cos(x)) |
2 | 1 | |||
∫ | dx+∫ | dx | ||
sin(x)(1+cos(x)) | 1+cos(x) |
2sin(x) | 1−cos(x) | |||
∫ | dx+∫ | dx | ||
sin2(x)(1+cos(x)) | (1−cos(x))(1+cos(x)) |
2sin(x) | 1−cos(x) | |||
∫ | dx+∫ | dx | ||
(1−cos2(x))(1+cos(x)) | sin2(x) |
2sin(x) | 1 | cos(x) | ||||
∫ | dx+∫ | dx−∫ | dx | |||
(1−cos(x))(1+cos(x))2 | sin2(x) | sin2(x) |
2sin(x) | 1 | |||
∫ | dx−ctg(x)+ | |||
(1−cos(x))(1+cos(x))2 | sin(x) |
2sin(x) | ||
∫ | dx | |
(1−cos(x))(1+cos(x))2 |
2 | ||
−∫ | dt | |
(1−t)(1+t)2 |
A | B | C | 2 | ||||
+ | + | =− | |||||
1−t | 1+t | (1+t)2 | (1−t)(1+t)2 |
1 | ||
A=− | ||
2 |
1 | ||
B=− | ||
2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | |||||
− | − | + | =− | |||||||
2 | 1−t | 2 | 1+t | (1+t)2 | (1−t)(1+t)2 |
1 | 1−t | 1 | 2 | ||||
ln| | |+ | =−∫ | dt | ||||
2 | 1+t | 1+t | (1−t)(1+t)2 |
1 | 1−cos(x) | 1 | 1 | |||||
= | ln| | |+ | −ctg(x)+ | +C | ||||
2 | 1+cos(x) | 1+cos(x) | sin(x) |
1 | (1−cos(x))2 | 1 | 1 | |||||
= | ln| | |+ | −ctg(x)+ | +C | ||||
2 | 1−cos2(x) | 1+cos(x) | sin(x) |
1 | (1−cos(x))2 | 1 | 1 | |||||
= | ln| | |+ | −ctg(x)+ | +C | ||||
2 | sin2(x) | 1+cos(x) | sin(x) |
1−cos(x) | 1 | 1 | ||||
=ln| | |+ | −ctg(x)+ | +C | |||
sin(x) | 1+cos(x) | sin(x) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |