Logarytmy do kwadratu, zmiana podstawy
Mateusz: 1. Jak narysować logarytm z x podniesiony do kwadratu? (log2 x)
Wiem jak funkcja wygląda, ale nie wiem z czego wynika taki rysunek.
2. Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie jak powinno się rozwiązywać tego typu zadania:
przykładowo:
Wykaż, że jeśli
a∊(0;1) i b∊(1:∞)
to:
log2b a + log 1a b > 0
Nie wiem od czego mam zacząć i co w zasadzie osiągnąć
28 gru 21:52
6latek: log2(x)= logx*logx
x>0
np log22= log2*log2 ≈0,3001*0,3001
28 gru 21:57
chichi: | | 1 | |
dla a∊(0,1) mamy |
| ∊ (1,+∞) |
| | a | |
| | 1 | | 1 | |
log1ab= |
| = |
| |
| | logb1a | | −logba | |
teraz log
ba=t ...
.
.
.
28 gru 22:03
Mateusz: @6latek
Z tego wychodzi, że dla x=2 w funkcji log2x mamy wartość 0,09 (0,3*0,3=0,09).
Na wykresie mamy 2 krotnie większą wartość czyli 0,6.
Coś się chyba nie zgadza?
28 gru 22:06
Jerzy:
A jak narysować kapuśniak ?
28 gru 22:07
Mateusz: @chichi Rozwiązanie do tego przykładu mam.
Potrzebuję tylko słownego wytłumaczenia po to aby lepiej zrozumieć
28 gru 22:09
Mateusz: @Jerzy
Tego typu pytania są absolutnie nieprzydatne. Marnujesz zarówno swój jak i mój czas
28 gru 22:11
na talerzu:
28 gru 22:11
chichi:
@Mateusz a skąd ja mam wiedzieć jakie rozwiązanie ty posiadasz, a jakie nie... poprosiłeś
o łopatologiczne wytłumaczenie jak rozwiązywać zadania tego typu, a nie o łopatologiczne
wytłumaczenie twojego rozwiązania, które na forum nawet się nie pojawiło XD
Zacznijcie wy ludzie myśleć
28 gru 22:13
Mateusz: @chichi Tutaj nie trzeba myśleć tylko czytać ze zrozumieniem.
Potrzebuję słownego wytłumaczenia jak się rozwiązuje tego typu zadania, a nie rozwiązanie.
Teraz wyraziłem się jaśniej?
28 gru 22:16
chichi:
@Mateusz to chyba opuszczałeś wykłady z logiki

"2. Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie
jak powinno się rozwiązywać tego typu zadania:"
"@chichi
Rozwiązanie do tego przykładu mam.
Potrzebuję tylko słownego wytłumaczenia po to aby lepiej zrozumieć"
Czego ty chłopcze wymagasz, żeby ktoś ci tłumaczył dlaczego wzór na zamianę podstaw logarytmu
wygląda tak, a nie inaczej?
"Nie wiem od czego mam zacząć i co w zasadzie osiągnąć"
Wiesz czym w ogóle jest tożsamość w matematyce?
Otwórz pierw podręcznik, później przyjdź na forum, uciekam na piwo naura
28 gru 22:26
Mateusz: Jak powinno się rozwiązywać tego "typu". Pytanie dotyczyło ogółu. Czy to moja wina, że waćpan
czytać nie umie? Nie potrzebuję wytłumaczenia podstaw matematyki ani wzorów. Może przed
pisaniem miał Pan już z kilka promili we krwi?
28 gru 22:30
chichi: Nie ma ogółu zadań dowodowych, to nie równania kwadratowe. Wymagają nieco ruszenia "mózgownicą"
ale są przypadki, w których nie ma czym ruszyć

Jak ktoś ma to zrozumiał to co napisałem
28 gru 22:46
Mateusz: 0,3001*0,3001 to 0,09
Tego typu fora istnieją po to, żeby pomagać innym a nie się wywyższać i demonstrować światu
jakim jest się elitarystą. Jeśli nie jesteś w stanie napisać 2 spójnych ze sobą linijek to nie
rozumiem po co tu się udzielasz. W dodatku nie pierwszy raz wstawiasz odpowiedzi, które są
błędne. Teraz znowu to zrobiłeś.
log2 x to inaczej 2logx czyli wartość logarytmu jest podwojona, więc jak mamy log2=0,3 to
log2 2 będzie równe 2*0,3 a nie 0,3*0,3
28 gru 22:54
znak: Nie, log2(x) nie jest równe 2log(x). Jest różnica między log(x2), a log2(x).
28 gru 22:57
chichi: To pisał
@6latek i w dodatku dobrze Ci napisał. Synek idź już spać
log(x)2=2logx
28 gru 23:00
a7: log2(x)=log(x)*log(x) czyli 6latek ma rację 21:52
rysunek wynika z tego, że jakby mnożymy przez siebie wartości logarytmów np x=1/10,
log(1/10)=−1 oraz (−1)*(−1)=1
dla x=1, log1 wartość jest 0 , a 0 razy zero równa się zero, dla x=10 log10=1 będzie 1 razy
1 równe jeden
(nie podwajamy logarytmu tylko drugi raz mnożymy przez tę samą wartość, pomyliło Ci się z
log(x2)=2log(x) )
28 gru 23:12
a7: @Mateusz zgadzam się z Tobą, że pytasz po to aby się coś dowiedzieć, a nie aby się ktoś
wywyższał nad Tobą, nie przejmuj się
28 gru 23:14
6latek: Napisales log2x
Potem napisales ze dla x=2 y=0,6
wiec zapis powinien wygladac tak log(x2)
W tym zapisie podniesiony jest do potegi drugiej nie logarytm ale jego argument
Tutaj korzystamy ze wzoru
logabn= nlogab
logx2= 2logx
Tak samo musisz uwazac np przy sin2x =sinx*sinx przy zapisie sinx2 (tutaj jest do potegi
drugiej nie podniesiony sin tylko jego argument
Nie moglem Ci odpisac gdyz wylaczyli swiatlo i dopiero teraz wlaczyli
29 gru 01:25
6latek: Na koniec Mateuszu taka uwaga do Ciebie.
Post
Jerzego pomimo ze sarkastyczny to jest zasadny
jak chcesz narysowac logarytm ?
Narysowac to mozesz ale wykres funkcji np f(x)=y=logx
Musisz zwracac wieksza uwage na to co piszesz.
Dobranoc wszystkim .
29 gru 02:28