Równanie ogólne płaszczyzny zawierające punkt i OZ
Nieznajomy_23: Mam napisać równanie ogólnie płaszczyzny, która zawiera oś OZ i punkt M = (5,−2,7).
Zrobiłem to tak:
M x z = [5,−2,7] x [0,0,1] = [−2,−5,0]
Równanie ogólne płaszczyzny −−> −2x−5y = 0
Dobrze to jest rozwiązane?
28 gru 21:52
Filip:
jeszcze jakbys pokazal, ze D=0 (chociaz nie wiem czy to konieczne) to wydaje mi sie ze tak
28 gru 22:25
28 gru 22:30
Nieznajomy_23: znalazłem linka z podobnym zadaniem. Według tego wyjdzie inaczej niż u mnie.
28 gru 22:30
Mila:
Płaszczyzna przechodzi przez oś OZ , to przechodzi również przez punkt: O=(0,0,0)
Wektory :
OM→=[5,−2,7] oraz [0,0,1] są do niej równoległe
n→= [5,−2,7]×[0,0,1]=|−2,−5,0] − wektor normalny szukanej płaszczyzny
[−2,−5,0] || [2,5,0]
π: 2x+5y=0 − równanie płaszczyzny
28 gru 22:49
Filip:
No tak, tok rozumowania w linku jest poprawny, ja zle zrobilem (i ty).
Patrze teraz na przykladowe zadanie u mnie, jednak ja mialem napisac rownanie plaszczyzny
przechodzacej przez trzy punkty.
vu=vP1P2
vv=P1P3
vu x vv = [..]
Czyli chyba mozna zinterpretowac, ze ten punkt P1 to bedzie nasz punkt M, natomiast P2,P3 to
beda punkty na osi OZ
Wtedy otrzymamy
P2=[0,0,2]
P3=[0,0,3]
vMP2=[−5,2,−5]
vMP3=[−5,2,−4]
vMP2 x vMP3 =[−5,2,−5]x[−5,2,−4]=[2,5,0]
Rownanie plaszczyzny
π:2x+5y=0
28 gru 22:49
Nieznajomy_23: @Mila a można wziąć 2 punkty które należą do osi OZ. Np. A = (0,0,1) i B = (0,0,2)
i następnie wyliczyć wektor normalny n?
Wtedy:
n = AM X BM
n = [5,−2,6] x [5,−2,5] = [2,5,0]
Równanie ogólne płaszczyzny −−> 2x + 5y = 0 , D = 0
Twój zapis:
[−2,−5,0] || [2,5,0]
jest konieczny?
Czy można napisać −2x−5y = 0 ?
28 gru 22:59
Mila:
1) Możesz wybrać dwa punkty na osi OZ, ale to niepotrzebne
bo znasz już wektor [0,0,1] i łatwiejsze są rachunki.
2) Dla mnie wygodniej pisać równanie w wersji : 2x+5y=0
ale możesz zostawić : −2x−5y = 0
28 gru 23:11
Nieznajomy_23: dziękuję bardzo za pomoc
28 gru 23:18
Nieznajomy_23: a w tego typu zadania jeżeli trzeba wyznaczyć prostą przechodzącą przez dany punkt, albo prostą
zawierającą punkt, to znaczy to samo? Przechodzić = zawierać?
28 gru 23:27