geometria
Kuba152: W czworościanie o podstawie ABC i wierzchołku D poprowadzono płaszczyznę
przechodzącą przez środki krawędzi AB,BD i CD. Płaszczyzna ta dzieli czworościan ABCD na dwie
bryły. Jaki jest stosunek ich objętości?
28 gru 20:52
chichi: Próbowałeś coś zrobić sam? Zadanie jest banalne
28 gru 21:46
Mila:
Poproś
Ite o ilustrację w geogebrze
28 gru 23:05
Kuba152:

Wiem jak wygląda tylko nie wiem co mam zrobić z krawędzią AC bo nie wiem gdzie przetnie ją
płaszczyzna
28 gru 23:26
Kuba152: czy te trójkąty figury są podobne? (tzn czy trójkąt ABD jest podobny do tego
12AB,12BD,B)
28 gru 23:31
Kuba152: Nie no, nawet gdy uznaję że tak to nadal nic nie wychodzi, pomoże ktoś?
28 gru 23:34
chichi: A co ty na to, że przekrojem będzie kwadrat

?
28 gru 23:47
Mila:
1) Środek krawędzi AC również należy do przekroju.
2) Poprowadź pomocniczą płaszczyznę przez środki krawędzi AD,BD i CD.
( otrzymasz przekrój A' B',C')
3) Ustal jaką częścią objętości ostr. ABCD jest ostrosłup A'B'C'D"
Jeśli będziesz miał kłopoty , to pomogę. Pisz.
28 gru 23:48
28 gru 23:59
Mila:
Dobrze

Dalej co widzisz?
29 gru 00:01
chichi: @Mila Albo już dziś źle myślę, albo czy aby na pewno twoje rozwiązanie prowadzi do tego o
co nas proszą? Czy stosunek, który podajesz w 3 punkcie będzie tym prawidłowym stosunkiem?
Sprawdź proszę jeszcze raz swoje rozważania i daj znać czy ja źle myślę czy ty
29 gru 00:02
chichi: 00:01
@Mila cofam moją wypowiedź, bo tak ładnie w podpunktach rozpisałaś jakby to miał być
plan na całe zadanie hah, myślałem, że miałaś na myśli, że stosunek z 3) to odpowiedź do
zadania, miłej nocy
29 gru 00:05
Mila:
A co ty myślisz chichi ? Uzupełniłeś rysunek , jak radziłam?
Ja tam widzę z lewej strony graniastosłup pochyły o znanej podstawie i wysokości.
29 gru 00:07
Kuba152: | | 5 | |
Coś dalej źle robię bo stosunek mi wychodzi |
| |
| | 8 | |
29 gru 00:07
Mila:
JUż rysuję.
29 gru 00:09
chichi: @Mila Myślałem, że twoje 3 podpunkty z 23:48 to koniec zadania dlatego zapytałem

Ale po
twojej wypowiedzi z 00:01 wywnioskowałem, że to nie koniec, dlatego od razu napisałem
komentarz z 00:05
29 gru 00:20
Mila:

V− objętość ostrosłupa ABCD
1)
| | 1 | |
ΔA'B'C'∼ΔABC w skali k= |
| |
| | 2 | |
2) Graniastosłup (pochyły) AKLA'B'C'
ΔAKL≡ΔA'B'C'
Wysokości A'B'C'D i AKLA'B'C' ⇔
| | 1 | | 3 | | 1 | |
3) V−( |
| V+ |
| V)= |
| V⇔ |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
KB'C'L dzieli dany ostrosłup na bryły o jednakowej objętości.
===========================================
29 gru 00:30
Mila:
Dobranoc

No to, do jutra
29 gru 00:31
Kuba152: @Mila Dziękuję Ci bardzo za takie ładne rozwiązanie! Dobranoc
29 gru 00:33
Mila:
No mój rysunek gorszy od Twojego, ale coś tam widać
29 gru 00:34
Kuba152: Wszystko dobrze widać!
| | 1 | |
Pomyliłem się przy tym graniastosłupie pochyłym i liczyłem 2* |
| V, zamiast 3 |
| | 8 | |
Jeszcze raz dziękuję!
29 gru 00:39
Bogdan:

Nic nowego co stwierdziła
Mila nie dodam, powtarzam to rozwiązanie w takim ujęciu:
| | V | |
skala podobieństwa trójkątów CBD i KLM: k = 2, stąd |
| = k3 = 8 |
| | V0 | |
V
0 − objętość ostrosłupa KLMA oraz V = 8V
0 − objętość ostrosłupa CBDA
V
G = 3V
0 − objętość pochyłego graniastosłupa FEDKLM
| | 1 | |
VB = V − VG − V0 = 8V0 − 3V0 − V0 = 4V0 = |
| V − objętość bryły CBEFKL |
| | 2 | |
29 gru 11:09
Mila:
Zawsze to lepiej wygląda bez ułamków i rysunek piękny

Pozdrawiam.
29 gru 16:10