Zadanie liczby zespolone
Józef: Zaznaczyć na płaszczyźnie zbiór punktów odpowiadający liczbom zespolonym spełniającym warunki:
g) IRez + ImzI < 1
28 gru 15:53
Jerzy:
|x + y| < 1 ⇔ − 1 < x + y < 1 i lecisz.
28 gru 16:16
Józef: Dobrze dziękuje, teraz już prosto to rozwiązać.
Jeszcze mam taki przykład:
| | 3−4i | |
D = {z∊ C : z2 = 2Re(iz)} n {z∊ C : I |
| I < 5} |
| | z+i | |
28 gru 17:23
Józef: Podbijam
29 gru 19:47
ICSP: z = x + iy , x,y ∊ R
z
2 = 2Re(iz)
x
2 − y
2 + 2xyi = −2y
xy = 0 ⇒ x = 0 v y = 0
Jeśli x = 0 to
y
2 − 2y = 0 ⇒ y = 0 v y = 2
Jeśli y = 0 to x = 0
Czyli pierwszy warunek spełniają punkty (0,0) , (0,2)
Drugi warunek:
|z + i| > 1
to jest zewnętrze koła o środku w punkcie (0 , −1) i promieniu 1.
Ostatecznie zbiór D jest zbiorem jednoelementowym : D = {2i}
29 gru 21:20