kombinatoryka
Tod: W pewnym szkolnym turnieju w szachy wzięło udział 2n osób. Każdy z każdym rozegrał
dokładnie jedną partię, a następnie z wyłonionych n lepszych graczy każdy z każdym rozegrał
dokładnie 2 partie. W sumie rozegrano 65 partii podczas tego turnieju. Ile patrii zostałoby
rozegranych w turnieju jeżeli wzięłoby w nim udział trzy razy więcej graczy?
Zrobiłem to tak:
Niech 2n to liczba osób które wzięły udział w turnieju.
n(2n−1)+n(n−1)=65
3n
2−2n−65=0
(3n+13)(n−5)=0
n=5
Tak więc w turnieju wzięło udział 2n=10 osób
Gdyby wzięło udział 3x więcej graczy, to zostałoby rozegrane:
Czy moja logika jest dobra?